Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
werken met het eigen taboe

Werken met je eigen taboe.

Er is toch geen taboe meer? Dat zou je denken.
Zodra het ons te na komt zijn er veel meer taboes dan je denkt. Dan hoef je echt niet alleen te denken aan seks of geld.

Misschien heb je het meegekregen hoe in Davos de Nederlandse historicus Rutger Bregman het taboe heeft doorbroken. Hij sprak over belasting betalen in het bijzijn van filantropen. Filantropen geven geld aan anderen. Zij doen dat omdat zij dat kunnen. Wat wij niet weten of niet bewust zijn is dat zij aan de andere kant er alles aan doen om zo min mogelijk belasting te betalen. Het gaat over dit principe. Dit principe kennen we allemaal. We spelen mooi weer. Zwaaien luid, zijn goedgeefs maar aan de andere kant is er een andere werkelijkheid. 

Wat is een taboe?

Volgens Ensie: ´Een taboe is een onderwerp, thema of een handeling die als ongepast wordt gezien binnen een bepaalde context. Wat precies een taboe is, kan nogal per cultuur verschillen. Schending van een taboe leidt echter in iedere cultuur doorgaans tot reputatieschade´.

Hoe ontdek je nu je eigen taboe?

Taboes zijn cultureel bepaald en werken door naar het persoonlijke.

Op welk vlak dit ook ligt. Het taboe ligt niet aan de buitenkant wat je andere mensen laat zien. Nee het zit aan de binnenkant, datgene wat jij jezelf maar met moeite bekent. Dat ligt in je hart. Dat wat je niet voluit kunt of durft te accepteren. Het maakt je niet kapot, als het bekend zou worden. Maar je voelt je op zijn minst ongemakkelijk daarbij.
Zodra je met liefde naar jezelf en je eigen taboes gaat kijken komt er licht. Dan kan je het nog moeilijk vinden , maar hoeft het niet zo taboe onderwerp te blijven. Zodra jij het aan jezelf gaat tonen. Datgene wat er eigenlijk niet mag zijn, blijkt er ineens energie vrij te komen. De wereld vergaat niet. Nee de wereld gaat open.



Zeven tips om te werken met je eigen taboe

Tip 1.

We praten gemakkelijk over datgene wat we aan de ander willen laten zien. Daar waar we niet aan willen, wat onaantastbaar is, is een stuk moeilijker om onder ogen te zien. Door jezelf te observeren, krijg je zicht op datgene wat onaantastbaar, en enorm beladen kan zijn.

Tip 2.

Taboe heeft zijn oorsprong in onuitgesproken regels of verwachtingen: dat doe je niet! Vroeger kon je daardoor uit de gemeenschap worden gezet. Tegenwoordig misschien ook. Toch wordt hiermee vitale energie gevangen gezet. Er over nadenken, praten en voorzichtig zijn met je oordeel, geeft ruimte.

Tip 3.

Het is misschien die angst angst, buiten de boot te vallen, niet goed genoeg te zijn, te falen die ons gevangen houd. Iedere kleine stap, al is het denken of praten over is ruimte creëren. Daarmee bieden we onszelf en de mensen om ons heen een stuk groei

Tip 4.

Taboe rusten op behoud van traditie, behoud van cultuur, behoud van normen en waarden. Binnen een besloten gemeenschap was dat indertijd enorm van belang. In hoeverre bestaat deze noodzaak voor je huidige taboe?

Tip 5.

Een taboe doorbreken kan je buiten je bestaande setting zetten. Juist in deze tijd is het van belang om niet alleen binnen bepaalde setting te blijven. Hoeveel moeite het je ook kost.

Tip 6.

Iedereen kent de doorwerking van het taboe in zijn huidige leven. Ieder heeft zijn eigen taboes te ontdekken en te onderzoeken. We zijn allemaal geprogrammeerd en onze programma s houden ons in een bepaald stramien dat we mogen leren loslaten.


Tip 7.

Nu aan de slag met het eigen taboe. Kijk in liefde naar jezelf en je situatie. Veroordeel jezelf en de ander niet. Kijk wat je nodig hebt. Laat los wat je niet meer nodig hebt.

 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog?

Neem contact op. 

Op 13 en 14 februari geef ik het webinar om je angst los te laten. 

Hier kun je je opgeven. 

Reageer

Via Sophia