Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
bang - klappen

Wie bang is krijgt ook klappen

Wie bang is krijgt ook klappen

Ik heb net het indrukwekkende interview met Marc de Hond gelezen; waar hij zijn opa aanhaalt: “Als je bang bent krijg je ook klappen.”   Zijn opa is uit Auschwitz terug gekomen; hij was alles verloren, maar had zijn leven behouden. Dat eerde hij.

Angst beschermt je niet. Angst is geen wondermiddel om dan niet te krijgen waar je bang voor bent. Integendeel Angst maakt je kwetsbaarder, meer gevoelig voor manipulatie omdat je zelf niet meer helder kunt nadenken. Waar is angst dan wel goed voor?

Angst zorgt dat je alert ben, dat je gefocust bent op datgene waar je bang voor bent. Er ontstaat een soort tunnelvisie voor het onderwerp van je angst. Zodat je op de juiste manier kunt handelen. Al het andere wordt op dat moment, minder belangrijk.

Angst in deze crisistijd

In de huidige crisis is het onderwerp van angst ongrijpbaar. We kunnen zelf weinig doen. Het advies is om de regels te volgen. Het niet volgen van de regels wordt bestraft met disciplinaire maatregelen; nog iets om bang voor te zijn. Het niet volgen van de regels wordt beladen met dreiging; we worden overladen met consequenties wat er allemaal kan gebeuren. Jij kan de veroorzaker worden…., ook iets om bang voor te zijn.

Daardoor ontstaat er ‘n soort angstsyndroom. Een syndroom benoemt een aantal kenmerken die horen bij….., in dit geval bij angst. Het onderwerp is niet meer afgebakend, maar omgeven door een heleboel zaken die de angst versterken, die zelf angst oproepen en waarbij we ons machteloos voelen.

Mensen zijn bang, willen maatregelen om de crisis te beheersen.  Men gaat er vanuit dat Bang zijn en het volgen van regels zal helpen om de crisis te bezweren.

Terugkerend om de titel: ‘Wie bang is, krijgt ook klappen’; angst gaat niet helpen om om te gaan met de crisis. Angst gaat niet helpen om overzicht of inzicht te krijgen over wat er gaande is. Angst gaat niet helpen om op de juiste manier te handelen. Angst weerhoudt je ervan om gezond na te denken, gezond te handelen en kritisch te zijn.

Wat gaat je helpen

Wat gaat je wel helpen in deze crisis? De enige manier om om te gaan met de crisis; is deze te doorstaan. Zelfs al begrijp je niet wat er allemaal gaande is; Vertrouw dat liefde je zal leiden. Vertrouw dat deze crisis je datgene aanreikt, hoewel het moeilijk kan zijn, het bied je die uitdaging die passend is in jouw levensverhaal. Laat je leiden door de liefde die in je leeft, en wees dankbaar voor het proces waar je doorheen gaat.

Zeven afwegingen bij : ‘Wie bang is krijgt ook klappen’.

1. Herken de kracht in jezelf. De crisis helpt je om je principe van vertrouwen en de kracht van overtuiging te ontwikkelen. Jouw innerlijke geloof en vertrouwen in de liefde zullen je hierin leiden.

2. Veroordeel anderen niet om hun denken en hun overtuigingen. Wees niet zo fanatiek, dat alleen maar jouw overtuiging de ware is. Ook al geloof je in je eigen overtuiging, weet dat er meer wegen zijn om om te gaan met de crisis. Jouw ruimte om andere meningen ruimte te geven, laat liefde zien die levend is.

3. Wees wakker, leef, heb lief en zet je hart open. De beste manier om uitdagingen aan te gaan is, door met een open hart en open geest je waarheid te delen.

4. De crisis benoemt een probleem. Onderzoek via verschillende cq alternatieve bronnen wat het probleem is. Onderzoek of datgene wat benoemt wordt als een probleem ook daadwerkelijk een probleem is. Vorm je eigen mening.

5. Zelfs als je onderzoek een wespennest blijkt op te leveren. Bedenk ook een wespennest heeft recht van bestaan. Zodra je echter een tipje ontsluierd hebt van wat er gaande is, helpt dit gezond scepticisme te ontwikkelen. Ieder mens, iedere organisatie heeft belangen. Het is goed om zicht te krijgen op de diverse belangen die er spelen. Complexiteit is een gegeven voor mensen, situaties en zeker voor een crisis. Het erkennen van deze complexiteit, ook als het over belangen gaat, helpt je om wijsheid te ontwikkelen.

6. Liefde helpt om angst het hoofd te bieden. Liefde vanuit je hart geeft je het inzicht, de wijsheid om je een weg te vinden in de complexiteit van het dagelijkse leven, ook in crisistijd.

7. Een ieder heeft zijn persoonlijke rol, zijn persoonlijke invulling vanuit het hier en nu. Ook in deze crisistijd heeft een ieder deze rol, vanuit zijn persoonlijke visie, vanuit zijn persoonlijke overtuiging. Wij leven allen in het hier en nu. Wees aanwezig en leef je leven. Leef je rol en doe datgene waar jij in gelooft.

 

Wil je hulp om je angst los te laten? Neem contact op, of download het ebook

Reageer

Via Sophia