Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
wie ben je?

Wie ben je, waar ga je heen?

Wie ben je? Waar kom je vandaan en waar ga je heen?

Dit zijn de vragen die iedereen in zijn leven tegen komt en waar we heel beperkt antwoord op kunnen geven.

Wie ben je? Buiten het feit dat we mens zijn, kunnen we daarna vertellen wie onze ouders zijn, wat onze achtergrond is. Maar vertelt dat wie je bent?

Tijdens een training werd ons gevraagd om te vertellen wie je bent, zonder je naam te gebruiken, zonder je beroep of afkomst te gebruiken.

In eerste instantie was dat een uitdaging. Heel kort. Toen was daar een besef. We zijn zoveel meer dan onze afkomst. Zoveel meer dan onze naam en onze baan.

Toen was daar de ervaring.

Weet jij dan wie je bent?

Uiteindelijk zijn we zoveel meer dat het niet te benoemen is.

Wat geloof je dat je bent?

Vanuit onze overtuiging hebben we ideeën over wat we niet zijn. We geloven dat we onvolmaakt zijn, dat we dat en dat niet kunnen. Dat we het niet waard zijn om van te houden of van gehouden worden. Dat we te kort schieten. Al deze overtuiging hebben we in de loop van ons leven opgedaan.

Als we de vraag: ¨Wie we zijn¨ benaderen van de overtuiging wat we niet zijn naast de overtuiging wat we wel zijn; blijkt er ineens iets zichtbaar te worden. Wat we niet zijn, wat we niet kunnen is het proces waar we vandaan komen. Wat we wel zijn en wat we nog niet weten is het proces waar we heen gaan. Het gebeurt voornamelijk in ons overtuigings-systeem.

We mogen gaan leren dat wat we geloofde niet meer klopt. Er is veel meer mogelijk dan we dachten.

Klopt het dan niet wat we dachten?

In onze overtuiging klopte het. Zodra jij je overtuiging veranderd, verandert je werkelijkheid. Vanuit een gebrek aan liefde in jezelf kun je gaan ontdekken dat er zoveel liefde in en om jou is. Je hoeft er niets voor te doen. Je hoeft alleen je overtuiging los te laten en je armen te openen.

Vanuit de overtuiging dat we moeten eten om te leven, ontdek je dat steeds meer mensen leven zonder te hoeven eten en drinken. Dat kan niet, zelfs niet volgens de wetenschap.

Dat iets niet mogelijk is, is een overtuiging. Over welk onderdeel je het ook hebt: het is een overtuiging. Soms kan je het leven voor zich laten spreken en ontdekken dat er zoveel meer mogelijk is dan je dacht. Kijk naar je leven wat er in jou veranderd is. Kijk of luister naar mensen in je omgeving waar er zoveel is veranderd. Zodra jij je opent voor de mogelijkheden die er zijn, ontdek je dat er meer mogelijk is. Meer dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Zeven tips bij: Wie ben je? Waar kom je vandaan en waar ga je heen?

Tip 1.

Vraag jezelf af: wie ben ik? En probeer deze vraag zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Ga verder dan wie je ouders zijn, wat je naam en beroep is. Kun je voelen en benoemen wat voor jou essentieel is, wie jij in essentie bent?

Tip 2.

Als je de vraag beantwoord hebt wie je in essentie bent, neem dan even de tijd en de rust om dat contact met jezelf te ervaren. In stilte, meditatie of in de natuur kun je dit contact met jezelf ervaren.

Tip 3.

In het contact met jezelf kun je ervaren wat jouw doel hier op aarde is. Wat is de rol die jij op je genomen hebt? Soms krijg je een beeld, een gevoel. Alles is goed.

Tip 4.

Hoe opener jij kunt zijn, hoe meer ruimte er is om te voelen en ervaren wat jouw volgende stap is. Soms is de volgende stap: ruimte maken. Daar waar jij geen ruimte hebt, mag er ruimte gemaakt worden, mag je loslaten zodat er informatie, nieuwe inzichten komen.

Tip 5.

Het loslaten van onze beperkingen en onmogelijkheden is soms een enorme uitdaging. We hebben geleerd; niet waard te zijn, minder te zijn of beter te zijn dan….. We zijn allemaal waardevol, we zijn het allemaal waard en ieder van ons heeft een eigen rol te vervullen.

Tip 6.

Liefde is ook zo’n uitdaging. Als de ander niet beter of slechter is, alleen maar anders. Als de ander, net als jij zijn rol te vervullen heeft. Dat we met elkaar onze rol te vervullen hebben, dat het belangrijk is om elkaar te accepteren, in liefde te zien. Dan vraagt dat om eerst jezelf te accepteren zoals je bent, jezelf in liefde te zijn, zodat jij kan uitreiken naar de ander.

Tip 7.

Wees jezelf, zie jezelf en de bedoeling, de rol die je te spelen hebt. Wees vol aandacht en liefde en kijk wat jij nodig hebt. Gun dit jezelf.

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog?

Neem contact op

Reageer

Via Sophia