Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
zwart shaap

Wie is het zwarte schaap?

Wie is het zwarte schaap?

´Vannacht gedroomd dat ik zoekende was, mijn weg zocht en niet vond. Totdat ik mij herinnerde dat mijn weg, hier moest zijn. Dat het deze weg was door deze velden. Toen werd de weg voor mij gebaand. Naar beneden kijkend zag ik dat ik op n design scooter reed met het model van n zwart schaap.´

Ik denk dat het cruciaal is dat ik mij realiseerde dat ik ´n weg ben in gegaan die voor mijn ouders en familie niet deugde. Ik voelde me daarin het zwarte schaap. Niet zij veroordeelde mij, in mijn bewustzijn was het besef of de overtuiging dat ik niet deugde. Zolang ik de overtuiging heb, dat wat ik niet doe, niet deug zal ik niet voluit kunnen leven.

Wat is goed of wat is slecht?

Ik ben opgegroeid met de straf van God. Nu is dat n mooie vraag: Hoe zit het met de straf van God? En met de uitspraak: ´Goede mensen gaat het goed, slechte mensen worden gestraft?´

In hoeverre kun je zeggen goede mensen gaat het goed, en je wordt gestraft als je niet goed doet?

Het begint met de vraag wat is goed en wat is slecht?

 

Dualiteitsdenken

Met deze vragen zit je in het dualiteit denken. Toch ontkom ik er niet aan dat ik zaken als positief of negatief ervaar. Ook al groeien we uit het dualiteitsdenken naar denken in eenheid, daarin is nog een weg te gaan. Wat voor menig mens al zichtbaar is dat elk nadeel een voordeel heeft en elk voordeel een nadeel heeft. Er liggen al verbindingen, in het zwart en midden ligt de verbinding naar de andere zijde, net als in het yin-yang symbool. Dus wat is goed en wat is slecht?

Dit heeft alles met je visie en je uitgangspunt te maken.

Zo als ik opgegroeid ben, waren er maar enkele mensen die tot de ware kerk behoorde, de rest was verloren. Nogal een verschrikkelijke gedachte. Mijn moeder waarschuwde me om niet met andersdenkenden om te gaan. De wereld waar ik in opgroeide was een beschermde wereld, die de buitenwereld zoveel mogelijk buiten zich plaatste.

Nu is daar mijn droom; het laat mij zien, dat ik op n zwart schaap rijd. Nog wel in het model van n design scooter! Blijkbaar vertelt de droom mij dat ik nog een lading heb liggen op het zwarte schaap. Ik mag het zwarte schaap ontschuldigen. De lading die het nog voor mij heeft, weerhoud mij om mij vrij te voelen. In mij is daar het weten, dat ik niet op de oude manier kan en wil leven. Zolang ik echter mij zelf nog wel volgens dat oude normen en waarde patroon als een zwart schaap zie, zal er weinig veranderen. Tegelijkertijd is daar ook het weten: Alle kleurenschapen zijn gelijk. Komt natuurlijk overeen met alle schaapjes zijn kinderen van God.

Zeven tips bij Wie is het zwarte schaap?:

1.

Voel jij het zwarte schaap? Hoe voelt dat, zit je nog vast aan oude normen en waarden? Beoordeel jij je nog volgens die normen en waarden?

2.

In iedere familie is er variatie; juist door die variatie komen alle mogelijkheden tot uiting. Ook al vallen die mogelijkheden binnen het bestaande patroon: zij laten de groei zien die mogelijk is.

3.

Wie je bent en waar je vandaan komt gaat niet alleen over je familie van oorsprong. Onze oorsprong ligt verder. Herinner wie je werkelijk bent. Binnen de familie waar je geboren bent, ben je vergeten waar je werkelijk vandaan komt.

4.

Inprenting, ligt op diepe lagen. Het is nu de tijd om oude inprenting boven te krijgen en ook die los te laten. Dromen helpen je om duidelijk te krijgen waar je nog vast zit.

5.

Leer trots te zijn, op wie je bent en waar je staat. Het zwarte schaap wordt een design scooter. Van alle gemakken voorzien, het brengt je daar waar jij wil gaan.

6.

Goed en slecht kunnen alleen bestaan bij de gratie van elkaars aanwezigheid. Door te zien hoe ze verbonden zijn met elkaar, leer je de waarde van beide te zien en kan je ze overstijgen in de eenheid.

7.

Er is niets mis met oude normen en waarden, niets mis met oude overtuigingen. Je kunt het zien als kleding wat je past en wat je dient en waar je op een gegeven moment uitgroeit. Het heeft zijn dienst gedaan. Je mag nieuwe normen en waarden cq overtuigingen eigen maken die je beter dienen.

 

Mocht je vragen hebben omtrent deze blog neem dan hier contact op.

En ben je op de hoogte dat op woensdagavond 4 september een knuffelworkshop is? Daar leer je om contact met jezelf te maken. Vanuit je eigen zijn, kun je leren voelen dat wat jij goed of niet goed vind, fijn of niet fijn. Jouw lichaamsbewustzijn is een belangrijke tool om om te gaan met de wereld om je heen en daar contact mee te maken.  

Meer info omtrent de knuffelworkshop vind je hier. Aub aanmelden als je komt

Reageer

Via Sophia