Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

De gansmethode

Unieke methode aan de hand van het Ganzenbord bordspel die je helpt om van je burnout af te komen en jezelf beter te leren kennen.

De Gansmethode helpt je om inzicht te krijgen in je situatie:

Zit jij in een situatie en je weet niet hoe je verder moet, stel dan een vraag;

ga aan de slag met de Gansmethode en je krijgt je antwoord uit verschillende invalshoeken.

De Gansmethode is gebaseerd op een Oudhollands spel, het ganzenbord, die de levensweg symboliseert. Dit is omgezet in een eigentijdse methode om levensvragen te beantwoorden. Daar waar in het oude denken vaste patronen herkenbaar waren, wordt in het nieuwe denken gevraagd om je eigen keuzes te maken en te ontdekken wat voor jouw passend is.

Via de Gans methode krijg je een handreiking om in de verschillende situaties jouw eigen weg te kiezen, te voelen wat bij jouw past. Je loopt als het ware om je vraag heen en beziet hem van de verschillende invalshoeken. Door het overzicht, krijg jij duidelijkheid wat jouw volgende meest logische stap is.

Ja maar, ik heb al van alles geprobeerd….

Ja en dat heeft niet (voldoende) gewerkt, anders was je nu van je klachten af.

En toch blijf je zoeken omdat je hoopt ergens een weg te vinden, om wel van je klachten af te komen toch?
Jij wil toch zoals ieder ander van je klachten af?
Wat heb je daarvoor nodig?
Blijkbaar heb je iets nodig wat je nog eerder niet gedaan heb.

Stel je voor dat jij op een totaal andere manier zou kijken naar de klachten die je hebt. Stel je voor dat je niet alleen vanuit je hoofd jouw probleem zou bezien. Stel je voor dat je gebruik zou maken van andere mogelijkheden die je bezit. Stel je voor dat jij in het bezit bent van meer mogelijkheden dan je dacht om problemen op te lossen. Stel je voor dat er een totaal andere invalshoek is om naar jezelf en naar jouw problemen te kijken

Ik ben Sophie Verheij; Ik ben zeer beschermd opgevoed. Deze opvoeding leerde mij dat de buitenwereld wreed en niet veilig was. Ik heb deze angst aan moeten gaan om uit deze beschermde omgeving te komen.

Ik had geleerd dat ik als vrouw minder was dan een man. Ik had geleerd dat ik als vrouw niet waardevol was, ik had geleerd om mij dienstbaar op te stellen. Ik had geleerd om niet te kiezen voor mijzelf. Ik heb al mijn oude overtuigingen achter me moeten laten.

Ik heb mogen leren dat ik als mens waardevol ben; of ik nu man of vrouw ben. Ik heb geleerd dat ik voor mijzelf moet kiezen, anders kan ik niet goed voor mijzelf zorgen. Ik heb al mijn angsten aan moeten gaan. Ik heb ontdekt wat mijn angsten mij wilde zeggen; daarom kan ik jouw nu leren hoe jij jouw angst aan kan gaan, hoe jij uit blokkerende situaties kan komen.

Ik wil je heel graag vertellen hoe de methode die ik zelf ontwikkeld heb en die mij en al zoveel anderen heeft verder geholpen; De Gansmethode.

De Gansmethode

De Gansmethode op het ganzenbord is een metafoor over het gaan van je weg. Het gaan van A naar B. Het gaan van de weg wat niet werkt naar wat wel werkt. In het overbruggen van tegenstellingen bevindt zich de transformatie. Het ganzenbord werd vroeger symbolisch gebruikt als het gaan van je levensweg. Over de brug komen, de put en verdwalen zijn onder ander belangrijke gebeurtenissen die we in ons leven tegen komen. Zelfs de dood komt steeds terug in ons leven, hier gaat het over loslaten wat niet meer werkt, zodat er ruimte komt voor nieuwe dingen in ons leven.

Ons leven maakt cyclisch bewegingen. We beginnen bij het begin van ons leven, maar elke keer beginnen we opnieuw. Het gaan naar de basisschool, het gaan naar de middelbare school, het vervolgonderwijs, de nieuwe baan. Elke keer maken we een nieuw begin en doorlopen we een proces waarin we leren. De Gans methode maakt gebruik van hetzelfde principe, maar gaat nu over het innerlijke proces.

Waarom De Gans methode

Op mijn zoektocht naar een overzichtelijke manier om levensprocessen in kaart te brengen kwam ik uit bij het ganzenbord. Het Ganzenbord staat oudsher al voor het gaan voor de levensweg; alleen word het niet meer op die manier ingezet. Met de Gansmethode maak ik gebruik van een structuur die er al is, die overzichtelijk is, die echter niet ontkent dat mensen serieuze problemen tegenkomen in hun leven en in hun zelf. Naast het format van de gansmethode is de weg van de held als format gebruikt. De gansmethode geeft je een handreiking om deze problemen stap voor stap aan te gaan.

Als Jungiaans psycholoog is de Gans een mooie metafoor van de mens; wij kennen veel uitdrukkingen en gezegde over de gans; zoals domme gans, Het leven is net ganzenborden. Je kunt steeds weer opnieuw beginnen, tenzij je in de put blijft zitten.
Anoniem

De veer van een gans is gevaarlijker dan de klauw van een leeuw (ganzenveren werden gebruikt om te schrijven met inkt)
Engels spreekwoord

De gans is een dier wat overleg pleegt voordat het op weg gaat. De gans staat sinds lange tijden en in vele culturen in hoog aanzien, doordat deze dieren overleg plegen voordat zij hun weg kiezen. Ook is de gans een symbool voor de ziel, trouw en waakzaamheid. Een paartje ganzen blijft ook altijd bij elkaar en ganzen worden vaak als waakdieren gebruikt.

Voor wie is de Gansmethode?

Om de gansmethode zelfstandig te kunnen gebruiken is het van belang dat je je zelf vragen kunt en durft te stellen. Dat je een reflectief vermogen hebt om eerlijk met jezelf om te gaan. De antwoorden die je krijgt kunnen buiten je normale kader liggen omdat zij (deels) uit het onbewuste komen. Het gaat over weten. Weten van het Zelf. Om dit ´weten´ aan te kunnen moet je al een bewustzijnsontwikkeling hebben doorgemaakt. Zodat je goed geaard bent en stevig in je schoenen staat.

Hoe kan jij informatie ontvangen?

Veel informatie weten we, maar passen we niet toe op ons zelf. We laten dat niet bij ons binnenkomen. Deze informatie is ´verloren´ informatie. Door deze informatie naar het bewustzijn te brengen kan jij je voelen, denken en handelen in balans brengen. Dan is het mogelijk om een volwassen dialoog met je zelf aangaan, waarin het Zelf gedijt als een functionele identiteit.

In de Gans methode krijg jij jouw vraag, uitnodiging of symbool. Zodra jij deze vraag, uitnodiging of symbool binnen laat komen, gaat er wat gebeuren. Dan wordt jij aangesproken op wat jij weet, maar mogelijk nog niet bewust bent. Dan kan jij jouw antwoorden vinden op de vraag of de situatie waarin jij zit.

Wat kun jij als resultaat verwachten?

Perspectief verandering; je gaat anders kijken naar jezelf en naar je klachten.

Je krijgt een stappenplan; welke stappen zijn nu voor jou noodzakelijk.  Je ontdekt dat jij zelf stappen kan zetten om je anders te gaan voelen.

Je ontdekt waar jouw blokkade zit en hoe je deze kan loslaten.

Je ontdekt dat jij veel meer mogelijkheden tot je beschikking hebt, dan je dacht.

Je past je niet meer aan anderen.

Je gaat werken met symbolen en beeldtaal.

Je hebt meer energie.

Het leven gaat niet meer aan je voorbij, jij besluit wat jouw aandeel is.

De gansmethode helpt je om je eigen denkkader los te laten om vanuit een ander perspectief naar je situatie te kijken.

Onder elke vraag, uitnodiging of symbool wordt verwezen naar een blog op www.via-sophia.nl. Je kunt dit erbij gebruiken, het hoeft niet.

 

Wat anderen zeggen over de Gansmethode:

Ik werd zo blij door deze methode: ik had eerst het gevoel dat ik niets deed, dat ik niet vooruit kwam. Door de methode zat ik niet in mijn probleem, ik had overzicht, ik kon zien dat ik juist wel stappen maakte, maar dat ze er elke keer net anders uitzagen. Ik zag mijn vooruitgang!

Je krijgt praktische handvatten, ineens zie je wat je moet doen. Alsof je iets letterlijk in handen krijgt.

Iets wat voor mij zo vanzelfsprekend was, kreeg een totaal andere betekenis.

Het is net een kapstok; alles valt op zijn plaats

Aan de slag met de Gansmethode? 

Dat kan op twee manieren, namelijk door zelf aan de slag te gaan met het spel of dmv persoonlijke begeleiding van mij. 

Gansmethode eBook: Heb je een vraag?

Ontdek door middel van het spel en de Gansmethode hoe jij je eigen antwoorden ontdekt.

Wat heb je daarvoor nodig?

2 dobbelstenen, ganzenbord.

Papier om je antwoorden op te schrijven.

Ebook - €17,99

 

Fysieke Boek - €27,50

 

 

De gansmethode VIP:  4 maanden traject

4 maanden intensief aan jezelf werken

Een open houding om eerlijk naar je eigen situatie te kijken,

Bereidheid om het werk te doen,

Dan ontvang je coaching van 4 x 1 ½ uur +

4 x skype gesprekken à 45 minuten + toegang tot de besloten facebookgroep

Online module samen met het bordspel De Gansmethode

 

 

 

 

 

Via Sophia