Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Testimonial J.

Met welke pijn kwam je bij me?

Ik dacht eigenlijk altijd dat ik geen hulp nodig had, omdat ik helemaal niet zo erg stuk was dat ik niet meer mee kon doen in mijn eigen leven. Ik had immers een baan, vrienden (want ík koos ervoor om hen bijna nooit meer te zien, toch?) en een partner waarmee ik een goede relatie had.

Maar ik voelde me waardeloos. Daardoor zorgde ik niet goed voor mezelf en stelde ik anderen en hun behoeften continu voor die van mijzelf, en ging ik heel erg vaak over mijn eigen grenzen heen. Ik was veel moe, voelde me vaak verdrietig en was ook steeds bang om anderen teleur te stellen.

Dat maakte dat ik me terugtrok in mezelf, en jarenlange vriendschappen liet verstoffen. Als ik dan wél samen was met mijn vrienden, voelde ik me achteraf vaak doodmoe. Ik sprak mezelf ook streng toe over al die dingen die ik had gezegd en gedaan waardoor ze me vast niet meer aardig vonden nu.

Op mijn werk werkte ik hard om mezelf nuttig te maken en collega’s te helpen op alle mogelijke manieren, om maar te verbergen dat ik eigenlijk waardeloos was. Ik liep steeds op m’n tenen, want anders zouden ze erachter komen wie ik echt was en zou ik mijn baan kwijtraken.

Wat is het grootste AHA moment dat je hebt gehad tijdens ons traject samen?

Je hebt op een gegeven moment mij met behulp van stenen een familieopstelling laten maken, om in beeld te krijgen welke rol mijn familieleden in mijn leven spelen. Dat heeft veel waardevolle inzichten opgeleverd, niet alleen over hoe mijn familie in elkaar zit, maar ook over wat mijn beeld is van hoe een familie eruit zou moeten zien – en dat dat beeld niet per se het gezondste model is voor de betrokkenen. Dat heeft ook waarde gehad voor de verhoudingen tussen mijzelf en mijn partner.

Wat is het uiteindelijke resultaat van de hulpverlening?

We zijn samen nog steeds op weg, dus een echt uiteindelijk resultaat is er nog niet. Maar in het algemeen kan ik zeggen dat wat jij me geleerd hebt tot nu toe vooral is dat ik het waard ben om van te houden, en hoe ik mezelf kan troosten en vergeven op momenten dat ik dat even niet meer zie of voel.

Ik heb bovengenoemde verstofte vriendschappen weer durven oppakken. Ik heb een nieuwe baan gevonden waar ik mij opnieuw heb kunnen neerzetten, en waar ik me waardevol voel ook als ik niet mijn voeten onder mijn lijf vandaan ren voor iedereen.

Waarom zou iemand anders dit traject bij mij moeten volgen?

Toen jij in mijn leven kwam, lag ik niet in de berm van mijn levensweg. Maar ik liep op blote voeten op een weg met veel kleine steentjes die genadeloos in mijn voeten prikten, want hoe ik schoenen aan kon trekken om mezelf van die pijn te bevrijden, wist ik niet. En als ik blaren krijg in die nieuwe schoenen, weet ik intussen steeds beter hoe ik die kan verzorgen zodat ik er niet al te veel last van hoef te ondervinden.

In gesprek te gaan met jou om mijzelf beter te leren kennen en beter voor mijzelf te leren zijn is een cadeautje waar ik mijzelf erg dankbaar voor ben. Ik heb mezelf beter leren kennen en ook als onze wegen zich scheiden zal ik daar nog elke dag profijt van hebben. En ik gun iedereen de mogelijkheid om zijn of haar eigen innerlijk te verkennen, en daar kunnen ze geen betere gids bij wensen dan jou.

Het prettige aan jouw aanpak is de persoonlijkheid ervan; ik heb het gevoel dat ik praat met een authentieke persoon. Dat is iets wat ik ontzettend prettig vind; jij bent niet bang om jezelf ook te laten zien in onze gesprekken. En dat is prettiger dan iemand die een bewuste, kunstmatige afstand bewaart in gesprekken.

Ken je mensen die wat hebben aan mijn hulp en zou je hen doorverwijzen?

Op het moment dat ik merk dat mensen in mijn omgeving worstelen met zichzelf, merk ik wel dat ik hen vertel dat ondersteuning zoeken bij het werken aan jezelf het waardevolste cadeau is dat je jezelf kan geven – waarbij ik inmiddels mezelf ook als voorbeeld durf te geven, want zo heb ik dat ervaren. Daarbij noem ik ook altijd hoe waardevol jij voor mij bent geweest, maar vanwege het feit dat mijn vrienden, familie en kennissen veelal buiten Dordrecht wonen, is het nog niet gebeurd dat ik ze specifiek naar jou doorverwezen heb.

 

Testimonial Mieke

Met welke pijn kwam je bij me?

Ik kwam bij jou, inmiddels al 3 jaar gescheiden, maar emotioneel nog steeds te zeer bezig met mijn ex. Door zijn agressieve houding liet ik mij leiden door de angst en kreeg niet goed meer in beeld welke stappen ik moest nemen. Ik zocht bevestiging van mijn bevindingen m.b.t. mijn ex en mijn kinderen en mijn zelfrespect.

Wat is het grootste AHA moment dat je hebt gehad tijdens ons traject samen?

Het was niet zo zeer een moment, maar uiteindelijk het besef dat je ondanks de moeilijke omstandigheden die je niet kunt veranderen, je toch gelukkig kunt zijn. Ruimte in je lijf en hoofd kunt creëren, zodat je alles weer kunt overzien.

Wat is het uiteindelijke resultaat van de hulpverlening?

Ik zit weer beter in mijn vel, weet waar ik naar toe wil. Heb vertrouwen dat ik daarin mijn gevoel kan volgen. Ik heb meer energie en heb ontzettend veel over mijzelf geleerd. 

Waarom zou iemand anders dit traject bij mij moeten volgen?

Sophie kan ontzettend goed luisteren en laat je de ruimte om je eigen weg te volgen. Zij wijst je op de bewegwijzeringsbordjes die je over het hoofd had gezien. Ze geeft op een positieve manier feedback op je handelen, met respect, aandacht en begrip. 

Ken je mensen die je wat hebben aan mijn hulp en zou je hen doorverwijzen?

Ben jij/bent u zoekende. Na een moeilijke tijd op zoek naar nieuwe patronen, anders denken en het respect voor jezelf terug vinden... geef het dan eens een kans. Wie weet wat jij vindt...

 

Testimonial Albertine

Met welke ´pijn´ kwam je bij me?
Mijn pijn zat hem in het feit dat mijn toenmalige man niet meer van mij hield en mij vernederde door mij te negeren en met andere vrouwen afsprak. Ik wilde op het moment dat ik in therapie ging zodanig veranderen dat hij wel weer van mij moest gaan houden.

Wat is het grootste AHA moment dat je hebt gehad tijdens ons traject samen?
Mijn grootste eye-opener was dat ik leerde in kleine stapjes van mijzelf te houden en dat ik doordat ik uiteindelijk van mijzelf ging houden niet meer wilde dat ik zijn liefde terug wilde hebben, en dat ik goed was zoals ik was.
 
Wat is het uiteindelijke resultaat van de hulpverlening?
Het resultaat is dat ik geleerd hebt nee te zeggen tegen mijn toenmalige man, dat ik gescheiden ben door zelf genoeg kracht te hebben om mijn grens aan te geven en dat ik bevrijd ben van het idee te moeten voldoen aan verwachtingen die onrealistisch waren en gebaseerd op leugens van hem om er zelf voordeel mee te behalen.

Waarom zou iemand anders dit traject bij mij moeten volgen?
Iedereen die lijdt in een relatie is verplicht aan zichzelf om te leren ontdekken waar de pijn zit en zijn of haar kwaliteiten, eigenschappen en krachten te ontwikkelen om op die manier in balans te komen met zichzelf en de kans te krijgen het leven te kunnen leiden zoals het leven bedoeld is, namelijk in harmonie en liefde met jezelf in de eerste plaats en daarna met een ander.

Ken je mensen die wat hebben aan mijn hulp en zou je hen doorverwijzen?
Als ik mensen spreek die ongelukkig zijn en een antwoord zoeken op hun vragen dan benoem ik altijd de hulp dia ik via Sophie gehad hebt, de keus is aan hen, als ze er klaar voor zijn om die stap te nemen dan weten ze in elk geval waar ze terecht kunnen.

 

Testimonial Anja:

Met welke “pijn”  kwam je bij me?

Vanwege een te snel werkende schildklier kwamen de kleinste voorvallen keihard bij mij binnen, met als gevolg een gevoel van voortdurende stress in mijn lijf en in mijn hoofd.

Mijn internist raadde mij in die tijd aan op zoek te gaan naar een psycholoog om te leren hier beter mee om te gaan.

In de periode dat ik bij Sophie kwam, is mijn moeder overleden waardoor ook rouwverwerking een belangrijke rol ging spelen in onze gesprekken.

Wat is het grootste AHA moment dat je hebt gehad tijdens ons traject samen?

Tijdens onze gesprekken was mijn grootste AHA moment de keren dat Sophie uitleg aan mijn dromen gaf. In die tijd droomde ik heel veel en sommige dromen waren heel bijzonder! Door de droomuitleg van Sophie kwam ik veel over mijzelf te weten. Een echte eye-opener!

Wat is het uiteindelijke resultaat van de hulpverlening?

Het uiteindelijke resultaat van de gesprekken die ik heb gehad met Sophie is dat ik inzichten heb gekregen over hoe het werkt in mijn hoofd.

Zomaar een aantekening van mijzelf tijdens één van onze gesprekken is “Laat je hoofd het niet kapot maken” en dat is waar ik nu nog steeds aan werk (de ene periode gaat dat beter dan de andere periode) want nadenken, piekeren, alles verstandelijk willen verklaren, is mijn valkuil. Stoppen met ergens over na blijven denken of piekeren is loslaten! Dat heb ik wel geleerd!

Waarom zou iemand anders dit traject bij mij moeten volgen?

Wat bij mij werkt, werkt niet automatisch bij iemand anders, ik stond heel open voor de dromenuitleg, maar iemand anders spreekt dat misschien helemaal niet aan.

Voor Sophie maakt dat niet uit, voel je je bij een bepaalde aanpak niet lekker, dan dringt ze dat niet op en stelt ze een andere aanpak voor.  (@ Sophie: aanpak is denk ik niet het goede woord maar weet niet zo snel de professionele benaming.)

Ken je mensen die wat hebben aan mijn hulp en zou je hen doorverwijzen?

Haha, ik ken heel veel mensen waarvan ik denk “ga eens langs Sophie!”. Jammer genoeg zien nog steeds veel mensen een bezoek aan een psycholoog als een persoonlijk falen.

Zelf zie ik dat anders, dus ja, ik zou zeker iemand die professionele hulp zoekt, aanraden om eens langs Sophie te gaan.

 

Ontvang tips over hoe jij geluk in je leven kunt vinden
Via Sophia