Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

De roep volgen en het stellen van vragen

De roep volgen en het stellen van vragen

Ik heb de roep gevolgd en nu kan ik je exact vertellen wat de bedoeling is! Nee helaas zo werkt het niet. Puzzelstukjes, nieuwe stukjes, nieuwe inzichten en een leerproces dat ik moest ervaren.

Mijn reis stond in het teken van overgave en vragen stellen. Ik was ten einde raad toen ik vrijwel nergens kon pinnen. Er was me al gezegd dat ik alleen op het vliegveld geld kon opnemen en het lukt niet met mijn pas. Eindelijk toen ik echt dacht dat er geen mogelijkheid meer was, vond ik toch een apparaat die ook mijn pinpas accepteerde.

Hoe goed ik me ook had voorbereid; ik had een Sim kaart van een locale provider; ik had geen internet. In een land waar je de taal niet spreekt, waar je de weg niet weet is zonder internet zijn, als een tastende in het ongewisse. Ik had geen kaart mee, geen woordenboek, dus ik stelde vragen.

Het stellen van vragen

Mijn reis is mogelijk vooral gegaan over het stellen van vragen. Ik ben niet zo goed in het stellen van vragen. Meestal kom ik er zelf wel uit. Nu niet. Ik had hulp nodig, stelde mijn vraag en kreeg hulp op zoveel verschillende manieren. De mensen waren zo vriendelijk, ook al verstonden ze me niet, ze waren bereid om te helpen. Ik kreeg zelfs van een dame haar telefoonnummer. Ook al verstond ik haar niet, ze wilde me laten weten dat ik haar altijd kon bereiken.

Ook tijdens het retreat ‘Cursus in Wonderen’ ontdekte ik dat vragen stellen centraal stond. Voor een ander kan ik heel goed vragen stellen. Voor mijzelf heb ik meestal geen vraag. Om mijn weg te vinden had ik vragen. Ik wist waar ik heen wilde alleen niet hoe.

Dat klinkt bekend; weten waar je heen wil, alleen niet hoe. Dit geldt voor zoveel onderdelen in het leven: jij beslist waar je heen wil, de hoe vraag is niet aan jou. Het Universum helpt je bij de hoe vraag. Afgelopen week heb ik mogen ervaren dat ik altijd werd geholpen. Ik hoefde maar te vragen.

Het niet kunnen stellen van vragen gaat verder dan niet durven. Ik heb geen vraag. Ik heb een gevoel; maar er zijn geen woorden, het is niet concreet. Door er geen woorden aan te kunnen geven, moet ik het ook alleen doen. Deze week heeft mij geholpen op het pad, de achtergrond van de vraag. De reden waarom ik het niet concreet krijg. Er is iets in gang gezet, de training is begonnen! De heling is begonnen.

De roep en het stellen van vragen: 7 overwegingen

1. Bij het stellen van vragen is het van belang dat je open staat voor de antwoorden. Als je de antwoorden weet, hoef je die vraag niet meer te stellen.

2. Er is iemand nodig die naar je luistert als jij je vraag stelt.

3. Naast dat de vraagsteller zijn vraag moet durven stellen, moet hij of zij ook een idee hebben wat hij / zij wil vragen.

4. Wat als je altijd gedemotiveerd bent om vragen te stellen? Je kreeg de waarheid te horen, daar moet je geen vraag bij stellen. Ja maar….

5. Ook als je afgeleerd hebt om vragen te stellen is het de kunst om opnieuw vragen te stellen. Begin bij het begin, vragen naar de weg is ook een vraag.

6. Door het stellen van vragen exploreer je de wereld. Soms heel letterlijk, maar vaak ook heel figuurlijk. Stel vragen, neem niet alles voor zoete koek aan!

7. Ik mocht ervaren dat vragen stellen helpt om de mensen om mij heen een kans te geven om mij te helpen. Mij gaf het een kans om me over te geven aan het leven, te vertrouwen dat ik de juiste mensen tegen zou komen en op de juiste plek zou arriveren.

Durf jij je vragen te stellen, of heb je geen vragen? Soms is het dan de kunst om toch contact op te nemen, mogelijk is er meer mogelijk. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia