Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
zin of zinloosheid

De zin of de zinloosheid van je bestaan

De zin of zinloosheid van je bestaan

Ooit, inmiddels meer dan 10 jaar geleden heb ik het boek: ´Knielen op een bed violen´ van Jan Siebelink in één avond uitgelezen. Het was voor mij een herkenning, van hoe ik opgevoed was, hoe ik, mijn ouders en iedereen worstelde om hun persoonlijke overtuiging in het midden te zetten. Ik heb de interview van Jan Siebelink beluisterd en wist; mijn pad gaat verder. Waar Jan Siebelink sprak over de zinloosheid, zocht ik juist naar de zin. De reden waarom ik zo opgevoed ben, waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

Een conclusie over de zin

Eén van zijn conclusies was dat het christendom bange mensen heeft voortgebracht. Mensen die geen zelfvertrouwen hebben, en alle verantwoordelijkheid aan een hogere macht toeschuiven. In zekere zin is dit een deel van het geheel; op dat moment misschien een conclusie waar je mee kunt leven. Zolang je alles buiten je plaats, kun je de kracht, en het zelfvertrouwen niet in je ervaren. Dan blijft het een mooie vernislaag.

In plaats van dit ook buiten mij te plaatsen en daarmee een status quo te handhaven heb ik dit gezien als de opdracht. Ik eer waar ik vandaan kom, ik zie het proces, ik/ wij komen voor de ontwikkeling in het leven: om te leven. Ervaringen in je leven staan niet los van elkaar. Samen vormen zij de ontwikkeling die je doormaakt en alles bevat daarmee de reden van je bestaan.

De reden van je bestaan

Daarmee zie ik daar ook de zin en de reden van mijn opvoeding. Alles wat ik heb geleerd is zinloos zolang ik het buiten mij zelf blijf plaatsen, als ik daar de verbinding niet mee kan maken. Het wordt zin- en waardevol als ik het in mij zelf kan plaatsen en ervaren. Daarmee kan ik de toorn van God en alle donderpreken in mij herkennen. Daarin herken ik hoe ik mij zelf kan afbranden, door alles van buiten mij voor zoete koek binnen te laten komen. Dan ontdek ik de strijd van het wij en zij denken; alsof de één beter is dan de ander. Dan ontdek ik dat dat het mogelijk is de weg van strijd naar de weg van de liefde te gaan. Daar zijn alle fases van weten naar niet weten, naar innerlijk weten. Daar zijn alle ervaringen: alles buiten je plaatsen, het niet onder ogen durven zien naar alles mogen ervaren.

Zeven tips Bij de zin of zinloosheid van je bestaan

1.

Hoe groter het contrast; des te groter is de uitdaging om de potentie in je te ontwikkelen. Of je opgevoed bent in een zwaar religieus milieu en dit als zinloos ziet, of dat je ‘n zwaar trauma hebt ervaren: alles wat je hebt ervaren bevat de kiemen, het dna om hier sterker uit te groeien.

2.

Niet een ander bepaalt de zin of de zinloosheid. Het kan zelfs fijn zijn om alle zin los te laten en de zinloosheid te ervaren. Om daarna op zoek te gaan naar je persoonlijke zin, of essentie.

3.

Ook al neem je afstand van je opvoeding, ouders of je achtergrond; jij bent de vrucht daarvan. Kan de appel afstand doen van de boom waar hij uit voortkomt? Hij draagt in zich het zaad om een nieuwe boom te zijn in de lijn van zijn voorouders.

4.

Ontwikkeling gaat altijd door. Niemand anders bepaalt jouw ontwikkeling. Jij mag de vorm aan nemen, de groei aangaan die bij je past. Er is geen goed of fout. Alles is mogelijk, zie je eigen mogelijkheden, ga je eigen pad.

5.

Innerlijke kracht ontwikkel je door je eigen kwetsbaarheid, je eigen angst onder ogen te zien. Niet een ander is je vijand, meestal zijn wij onze eigen grootste vijand.

6.

De uitdrukking: ¨That what doesn’t kill you, makes you stronger¨, verwijst naar onze ervaringen, hoe vreselijk we die mogelijk ervaren hebben, dit altijd zal leiden tot je grootste kracht.

7.

Wat is je persoonlijke waarheid? Ook al is dit een moment opname, neem het serieus. Het laat zien waar je nu staat in je ontwikkeling, het laat zien wat je proces is. Het proces zal doorgaan, welke woorden je er dan aan zal geven? Mogelijk datgene wat je nu als klinkklare onzin ziet. Sta open voor je persoonlijke proces en sta toe dat het leven verandert en dat jij dingen anders kunt gaan zien.

 

Heb je vragen neem dan contact op.

Wist je trouwens dat ik op 4 september start met een knuffelworkshop? In deze workshop leer ik je hoe jij contact kunt maken met jezelf en hoe je van daaruit contact kunt maken met de ander. Ons lichaam is een belangrijk communicatiemiddel. Reden om het taboe van je lichaam af te halen. 

Reageer

Via Sophia