Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Genieten, meer aanwezig zijn

Meer genieten is meer aanwezig zijn

Het leven is zoveel lichter als je kunt genieten. Als je blij wordt van de kleine dingen om je heen. Als je de tijd die je hebt gebruikt om dat gene te creëren waar je blij van wordt. Waarom doen we het dan niet?

In ons zijn altijd die stemmetjes; de innerlijke criticus, de saboteur, het niet waard zijn, allemaal redenen waarmee we onszelf vertellen dat we niet kunnen genieten. We kijken naar datgene wat er niet is, in plaats van datgene wat er wel is. En er is zoveel wel.

Misschien kun je in gesprek met jezelf gaan en onderzoeken wat je helpt om wel te genieten.

Je innerlijke stemmen zijn er niet voor niets. Zij proberen je oude zelfgevoel te beschermen. Oude pijnen, oude ervaringen die we nog niet verwerkt hebben blijven daardoor levend. Wat als we al die oude pijnen en oude ervaringen door ons heen kunnen laten stromen. Ze voelen, erom huilen en ze dan loslaten?

Wat als het veel gemakkelijker is dan je in je hoofd denkt. Je lichaam kan alles voelen, jij hoeft het alleen maar toe te laten. Te laten stromen; misschien uiting aan te geven, maar niet vast te houden. Je hoeft niets vast te houden, het is geweest. Je hoeft je niet te beschermen tegen pijn die er niet meer is; het is geweest. Het zal je niet overweldigen; je bent door die ervaring gegroeid. Durf te leven, durf te stromen.

Het leven is een avontuur en heel vaak zullen er zich nieuwe mogelijkheden voordoen. Misschien is deze zin een belangrijke zin om nog eens te lezen; kun je het leven zien als een avontuur? Of hoe zie jij je leven? Als je je leven als een opgaaf ziet of als een wedstrijd; zul je op die manier je ervaringen ervaren. Alles komt op de manier binnen zoals hoe jij de wereld ervaart. Dat is jou ´point of view´

In het leven als avontuur, mag je ontdekken; je gaat op ontdekkingsreis. Elke keer opnieuw ga je verder. Elke keer opnieuw ontvang je nieuwe ervaringen. Aan jou wordt gevraagd te vertrouwen, je open te stellen voor het avontuur wat je tegenkomt en je te verwonderen over al het moois wat je ook nu weer mag ontvangen. Genieten, verwonderen; het vraagt van je om aanwezig te zijn ook in je lichaam, openheid en aanwezigheid terwijl je je mooiste ervaringen opdoet.

Telkens wanneer we de pijn voelen, worden we geraakt in datgene waarvan we dachten daar niet goed genoeg te zijn. Je bent je gaan aanpassen, je bent je gaan beperken. Mogelijk heb je nu het gevoel dat je de oude ik kwijt geraakt bent. Wat als, ondanks alle aanpassingen die jij door en voor de omgeving gemaakt hebt, je nog al die kwaliteiten tot je beschikking hebt? Wat als de echte jij alleen maar hoeft te ontwaken? Ontwaken, de oude pijn te doorvoelen, en de oude beperkingen loslaten. Wie of wat zou er dan te voorschijn komen?

Sta even stil en neem de tijd om te voelen. Voel het leven in je aderen, voel de Goddelijke vonk in je ziel. Ontdek wie of wat je bent en wat voor jou de bedoeling is. Sta toe dat jij je eigen waarheid ontdekt en mag leven.

Zeven tips bij meer genieten is meer aanwezig zijn.

1. Bid en zeg wat je graag wilt, luister naar de antwoorden, handel daarna met vertrouwen

2. Wees al blij in de verwachting van wat gaat komen

3.. Wat je ook onderzoekt in het leven; vertrouw erop dat je daarbij geholpen wordt en veilig zult zijn.

4. Ben je volledig in het heden aanwezig? Of handel je nog vanuit geconditioneerd gedrag of vanuit oude angsten?

5. Er zijn tijden dat alles op z’n kop lijkt te staan. Verzet je niet tegen de niet te controlerende omstandigheden. Dan kom jij gemakkelijker in evenwicht.

6. Sta soms stil en verwonder je over de dingen die je anders niet ziet, daar mag je van genieten

7. Soms gooien anderen, die niet willen dat je bent zoals je bent, water op jou vuur. In dat geval moet je bij het ´water’ weggaan.

Reageer

Via Sophia