Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
illusie

Illusie: wat is illusie of werkelijkheid

Illusie: wat is illusie of werkelijkheid?

Het kopen van een illusie: mijn schoonmoeder was nogal fel hierover. Ik moest erom lachen en vond het tegelijkertijd zo bijzonder. Willen we niet allemaal de illusie, de hoop, het vooruitzicht op iets beter, iets mooiers?

Is het hebben van illusies daarmee minder of niet goed?

Ook ik ben een nuchtere Nederlandse. Ik weet dat marketing gebaseerd is op een illusie. Ik weet dat loterijen gebaseerd zijn op een illusie. Toch koop ik eens per jaar een staatslot. Soms wordt ik verleid door de marketing, soms voel ik me misleid.

Wat is nu feitelijk een illusie?

Volgens Wikipedia:

¨Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Illusies zijn dus gebaseerd op foutieve waarnemingen van reële externe prikkels.¨

Wat als alles nu eens een illusie blijkt te zijn?

In de vorige beschrijving gaat een illusie uit van een waarneming via je zintuigen. Belangrijk om te weten is dat al onze waarnemingen, waarvan een groot deel door de ogen wordt waargenomen, gebaseerd is op onze verwachtingen van de werkelijkheid.

Wij projecteren onze verwachtingen van de werkelijkheid op de buitenwereld. Daarmee zien en ervaren we onze werkelijkheid zoals wij hem verwachten. Dat betekent dat iemand anders de zelfde prikkel als een heel andere werkelijkheid kan ervaren.

Vanuit synchroniciteit spiegelen de buitenwereld onze binnenwereld.

Wat we zien match, met onze binnenwereld, met onze beleving. Is het daarom minder waar? Is het daarom onjuist?

Belangrijke vragen die we ons voor kunnen leggen. Wat is nu waar en wat is een illusie?

 

Bestaat er waarheid en bestaat er objectiviteit?

De illusie, het kopen van een illusie levert veel vragen op als je erover na gaat denken. Mogelijk geeft het vooral nieuwe ruimte. Ruimte om te zien waar je staat en waar je heen wil gaan.

Ik wens je veel inzicht in je eigen illusies en je eigen waarheid toe 🙂

 

Zeven tips bij wat is illusie of werkelijkheid?

1.

Sta stil bij wat jouw werkelijkheid, jouw waarheid is. Wat levert het je op? Brengt dit je dichter bij jezelf? Of… geef jij jezelf hiermee een positie om een ander te overtroeven?

2.

Elke invalshoek heeft zijn eigen waarheid, zijn eigen beleving en zijn eigen illusie. Onderzoek de verschillende invalshoeken, laat ze op dit moment jouw werkelijkheid reflecteren. Bijt je er niet in vast. Niets is statisch, ook de werkelijkheid niet.

3.

Illusie, soms verlang je naar een beter leven. Het kopen van een illusie kan je helpen deze stap te maken. Geloof en vertrouw dat er dat op je weg komt, wat jou verder kan helpen. Het is ons geloof en onze liefde die vooruitgang brengt.

4.

De verkeerde weg is wel vaker de goede weg. Soms moet je een omweg nemen, soms moet je iets ervaren, zodat achteraf alles als puzzelstukjes in elkaar valt. Wees daarom niet bang. Kies met je hart, ook al denkt een ander dat je achter een illusie aangaat. Laat je leiden en vrees niet.

5.

Waar blijf je met de controle als je illusie wil vermijden? Controle wil alles 100 % zeker weten, gegarandeerd hebben dat het werkt. Goede merken, garantie, enzovoort. Deze wereld kan je dat geven. Is het daarom waar? Is het daarom niet minder een illusie?

6.

Niets is zeker. Wat je vandaag als werkelijkheid ervaart, kan je morgen geheel anders ervaren. De wereld is in beweging, jij bent in beweging, alles is beweeglijk. Vasthouden aan het oude leven, houdt je vast in de illusie van zekerheid. Meebewegen brengt je in beweging waar illusie en werkelijkheid door elkaar lopen. Weet je het nog? Kan je het nog onderscheiden?

Onderscheidingsvermogen vindt je in een liefhebbend hart.

7.

Wat leert de illusie je? Illusies hebben hun eigen boodschap, net zoals de waarheid zijn boodschap heeft. Al het vertrouwen dat jij op de buitenwereld projecteert is een illusie; hoe waar die ook kan zijn. Al het vertrouwen dat jij van binnenuit kunt ervaren, wordt mogelijk door de buitenwacht als een illusie gezien, maar het is jouw waarheid.

 

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog

Neem dan contact op. 

Reageer

Via Sophia