Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
stappen maken

In het nu zijn en stappen maken

In het nu zijn en stappen maken.

Het lijkt zo tegenstrijdig: alles is een proces. Je mag stappen maken, maar je het is belangrijk om in het hier en nu te zijn. Hoe gaat dit samen?

Dit weekend heb ik een training gevolgd; een basistraining. Ik heb materiaal aangereikt gekregen om zelf mee aan de slag te gaan. Het is aan mij wat ik er mee doe.

 

Uiteindelijk is dit ook zo met het leven. Je leven is materiaal wat je aangereikt krijgt: wat doe je ermee?

Tijdens de training bedacht ik me dat het zou helpen om de lessen die ik in een vorige training had geleerd beter toe te passen; Ik had ze wel voor 60 % toegepast maar om optimaal profijt uit deze training te halen zou vooral lukken door me meer te verbinden met de waarheid en de wijsheid die ik uit de vorige training had gehaald.

Deze vergelijking gaat één op één op voor het dagelijkse leven. Aan sommige waarheden willen we nog niet volledig toegeven. Omdat het een bepaalde discipline vraagt, een concentratie en een bewustzijn van de processen van je leven.

De lessen

Elke ervaring, elke training brengt je iets. Met sommige lessen uit de training, uit het leven doen we nonchalant: oh oké, is goed en we leven weer verder. Willen we echt de lessen toepassen en het resultaat bereiken dan hebben we iets te doen. Hier komt de vraag: wil je dit wel echt? Aan iedere beslissing zit een voor en een tegen. Moet je wat opgeven, heb je een bepaalde discipline te volgen of je laat het lekker gaan.

Bij beide trainingen die ik gevolgd heb, voelde ik een ja: Dit wil ik! Zo verschillend als ze zijn, gaan ze beide over het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid voor je ontwikkeling. Ik ben degene die voelt dat dit de ontwikkeling is die door mij met hart en ziel gewenst is. Heb ik daar ook de discipline voor om er mee aan de slag te gaan?

De stappen

Elke stap, elke vraag, vraagt om een beslissing en vervolgens de daad bij het woord voegen. De keuzes die je maakt brengen je steeds verder op je weg. Alle ervaringen zijn weer de basis voor een volgende stap; waar je opnieuw voor de vraag komt te staan: Wil ik dit?

De antwoorden kun je alleen in het hier en nu vinden. In je hart weet je wat voor jou de bedoeling is. Daarmee is ook de tegenstrijdigheid weg. Beslissingen nemen, plannen maken, stappen maken, actie nemen alles gebeurt in het nu. Elke keer opnieuw mag je voelen en ervaren waar je nu staat en wat je nu te doen hebt.

Zeven tips bij In het nu zijn en stappen maken.

Tip 1.

Wees je bewust waar je staat, waar je heen wil en wat daarvoor nodig is. Jij mag kiezen, wensen, verlangen en de daad bij het woord voegen.

Tip 2.

Zie de rode draad die alle ervaringen in je leven met elkaar verbindt. Je maakt niet zomaar wat mee; alles is verbonden. Door de rode draad te zien, ga je begrijpen wat je nog beter moet halen uit vorige ervaringen of toekomstige ervaringen.

Tip 3.

Lessen die je nog niet volledig heb toegepast komen in een vervolgervaring opnieuw aan bod. Door 100% van je ervaring of training te leren heb je daar profijt van in de volgende training. Bewust zijn wat de bedoeling is, wat jij te leren hebt, helpt je hierbij. Hiervoor hoef je niet naar je buurman of buurvrouw te kijken, die even een eigen programma.

Tip 4.

Het leven reikt je de materialen aan die nodig zijn voor je levensprogramma; Jij kiest of je de kantjes ervan afloopt of dat je volledig toegewijd bent. De toewijding is aan je persoonlijke proces, niet aan de ander zijn waarheid. Jouw eigen proces staat centraal.

Tip 5.

Elke ervaring, is een uitnodiging aan jou: wat kan jij ermee doen, hoe past het in jou levensproces? Je hoeft alleen maar te voelen en te volgen wat voor jou de bedoeling is. Daar waar jij een ja voelt bij wat jij aangereikt krijgt, is misschien nog belangrijker om daar 100 % voor te gaan.

Tip 6.

Perceptie blijft een belangrijk onderdeel.

Wij veranderen, de wereld verandert; maar we blijven vaak in oude patronen denken. Dit brengt verwarring, het klopt dan niet meer. De bedoeling is dat we naar een nieuwe manier van kijken gaan. Dat onze blikveld breder en groter wordt, zodat we het verband kunnen zien. Over deze verwarring heb ik in de laatste ganslegging gesproken.

Tip 7.

Het woord discipline geeft zo vaak een moeten gevoel. Dit is de ene kant van de medaille. Discipline kan je ook vertalen als liefde voor jezelf. Jezelf het beste gunnen. En datgene doen wat past bij je overtuiging. Discipline kan je helpen om je leven zodanig vorm te geven, te structureren dat jij je eigen essentie kan bereiken.

 

Heb je vragen of wil je meer informatie naar aanleiding van de blog?

Neem contact op.

 

Op 15 mei geef ik een inspiratie bijeenkomst in Geldrop. Daar laat ik je zien hoe jij je eigen stappen kunt maken. 

Reageer

Via Sophia