Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Je binnenwereld maakt het verschil

Je binnenwereld maakt het verschil.

Uiterlijk lijkt er niets veranderd, er zijn ook geen bijzondere dingen gebeurd. Maar in mij is een wereld van verschil. De wereld is niet meer zoals zij was.

De grootste veranderingen vinden in onszelf plaats, onzichtbaar voor de buitenwereld. Onze binnenwereld een universum op zich. In ons persoonlijk universum kunnen de verandering groot zijn door bijv nieuwe inzichten, ervaringen of zienswijze. De oorzaak kan zowel binnen als buiten ons liggen. Soms kan je heel duidelijk aanwijzen waardoor zo ’n verandering gebeurt. Maar vaak heb je geen idee.

De ervaringen die wij opdoen beleven en ervaren we allemaal op onze eigen manier. Dat heeft alles te maken met de voedingsbodem die op dat moment aanwezig is vanuit; onze opvoeding, educatie en overtuigingen. En dan nog is het niet te voorspellen hoe een mens zal reageren of handelen. Ieder mens heeft een eigen universum waarin hij leeft en handelt.

Een mens bezit een oneindigheid aan mogelijkheden om te ervaren en beleven. Zonder de gevoelsfactor kan het alle kanten opgaan. Waarom is het voelen zo belangrijk?

De mens is mens vanwege zijn vermogen te voelen, zijn gevoelsuitingen en op basis hiervan gevoelsbanden aan te gaan. Het gevoel maakt de verbinding tussen mensen en in ons mensen mogelijk. Hoe groter de intensiteit van voelen en beleven des te rijker is het leven. Hierdoor is men in staat lief te hebben en zich te binden en verbinden in de deelname aan de wereld.

In relatie met jezelf, in relatie met anderen is de intensiteit van je gevoelsleven een belangrijke factoor voor de duurzaamheid van de relatie. Als je beperkt bent in of een gebrek hebt aan gevoelssterkte zoek je naar meer prikkels. Niet de nieuwe prikkel zal je gevoel versterken; eerder verarmen. Een relatie wordt versterkt door de (gevoels)verbinding te versterken door samen te leven, samen te groeien en samen de verantwoording te nemen voor de problemen die er zijn.

Luisteren naar elkaar, stilstaan bij wat je bezighoudt verbindt de (gevoels)band, en verdiept de relatie naar jezelf als naar de ander.

Je binnenwereld maakt het verschil: Zeven overwegingen

1. Niet door de dingen die we weten of die we doen, maar door deze dingen te beleven en te voelen wordt ons leven bepaald.

2. We worden niet ziek door hetgeen we weten, maar wel door een gebrek aan kunnen voelen en door gevoelservaringen.

3. Wie niet kan voelen, komt niet in conflict.

4. Een groot belevingsvermogen geeft je de mogelijkheid om beter te differentiëren, en meer open te zijn voor je omgeving.

5. Hoog gevoeligheid is een talent waar je mee mag leren omgaan.

6. Contact met je eigen onbewuste geeft je de handvatten om tot meer inzichten, juiste keuzes en meer bewustwording te komen.

7. Creativiteit en vrije beweging zonder rationele beheersing geeft je de mogelijkheid te doorleven en te doorvoelen

Wil je een afspraak met me maken? Neem dan contact op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

  • Nathalie Bonouvrie
  • 16/05/2023
  Beantwoorden

  Goedendag
  Wat doet u zoal?
  Ik verkeer op het moment in een zware depressie ik heb ADD lasr van hormonen en een schildklier.
  Maar, ik loopt al heel lang bij de GGZ.
  Alleen ik kom niet verder daar omdat ze mij noet aanmelden voor behandelingen en therapieen.
  Nu ben ik zelf opzoe naar, zelf acceptatie hoe ik ben en wat ik heb.
  En hoe ik hiermee beter mee om te gaan.
  Om niet meer Negatief door het leven. Te willen zijn.
  En ik heb een verstandelijke beperking.
  Waardoor ik ingewikkelde informeren niet goed begrijp.
  Dus heeft u voor mij simpele handvatten of adviezen hoe ik het dagelijks leven voor mezelf makkelijk kan maken.
  Dat ik rust in mijn hoofd krijg.

  Vriendelijke groeten
  Nathalie Bonouvrie

   • sophie
   • 24/05/2023
   Beantwoorden

   Dag Nathalie,
   Ik ben therapeut en help mensen om met zichzelf in gesprek te gaan om zich zelf te kunnen accepteren. Op mijn website schrijf ik heel veel blogs, kan je daar wat mee? Mocht dat zo zijn, dat kan ik je mogelijk verder helpen.

   Vriendelijke groet,
   Sophie Verheij

Via Sophia