Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
bouwstenen

Ontwikkeling vanuit je basis

Ontwikkeling vanuit je basis

Ieder mens ontwikkelt zich, je begint met een basis en vanuit die basis bouw je voort. Maar wat is nu je basis? Ieder mens heeft zijn eigen basis. Ouders zworen vroeger bij reinheid, rust en regelmaat. Dat doet het nog steeds goed. Maar dat kan niet voorkomen dat een ieder zijn eigen rugzakje heeft. Zit er te weinig in het rugzakje dan heb je een probleem, zit er teveel in het rugzakje dan is dat ook n probleem. Kortweg kun je zeggen dat wat er in het rugzakje zit; ervaringen zijn.

Deze ervaringen kun je zien als de bouwstenen waar jij in je leven mee aan de slag kan. Werd je te veilig opgevoed en mocht je niet zelf ervaren? Dan is dat een excuus om je leven niet te leven. Of je ziet het als n uitnodiging: je mag zelf kiezen om te ervaren en te beleven.

We kunnen ons rugzakje, onze ervaringen als excuus zien waarom we iets niet kunnen doen, of als uitdaging. Het feit is dat jij de keuze hebt, hoe je ermee omgaat. Neem twee mensen die een trauma hebben meegemaakt; voor de één is het een motivatie om juist zaken aan te gaan, voor de ander is het een reden om dingen te vermijden.

Als je nu kijkt naar je ontwikkeling en je basis, dan zie je dat de ervaringen die je hebt gehad een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling die jij hebt door te maken. Met een helikopter view kun je zelfs zeggen welke ontwikkeling voor jou goed zou zijn.

Terug naar je basis; hoe zie jij die zelf?

Kun je van je basis, je rugzak en de uitdagingen die je in je leven krijgt houden? Kun je met mildheid naar je zelf kijken, mogelijk zelfs met liefde hoe jij je fouten maakt, opstaat en weer verder kan gaan? Of veroordeel jij je zelf? En trap jij jezelf steeds terug in de kuil waar je al zo moeilijk uit komt?

Jouw houding naar jezelf, je basis en je ervaringen, bepalen je ontwikkeling. Uiteindelijk bepaal jij hoe je omgaat met de dingen die je op je pad komen. Als je kiest voor liefde, mededogen en begrip voor je eigen situatie en de ontwikkeling die je hebt te gaan, kan het leven je op een positieve manier verrassen. Het blijft echter uitdagend.

Als je kiest voor angst, weerstand tegen alle ervaring en datgene wat er op je pad komt. Dan kan je leven een pad vol ellende zijn. Alles is teveel, of zit tegen. Natuurlijk kan er beide zijn, zowel uitdaging en angst. Ik nodig je uit om steeds meer voor de liefde voor jezelf, en je situatie te kiezen. Dan ben je niet bang voor je persoonlijke behoeften en noden. En kan jij jezelf toestaan om datgene te doen wat voor jou nodig is.

Zeven overwegingen bij ontwikkeling vanuit je basis

1. Bewust leven, vraagt bewust ervaren met een open mind, om zo bewust mogelijk te kiezen.

2. Ervaringen zijn de bouwstenen van je leven. Hoe ga je om met je persoonlijke bouwstenen?

3. Alles waar je tegen vecht; geef je aandacht. Alles wat je aandacht wordt groter. Vecht niet, beweeg mee. Zo ook met de ontwikkelingen in het leven. Laat het er zijn en doe wat nodig is.

4. vechten tegen angst, brengt datgene dichterbij waar je bang voor bent. Je blik verengt en het wordt nog enger.

5. Vertrouwen op de liefde van het leven, geeft je leven en energie = levensenergie. Het leven is nooit tegen je, maar volgt een natuurlijk verloop.

6. Zorg dragen voor jezelf, kan zijn dat je zorgvuldig keuzes maken. Keuzes vanuit liefde werken voor je. Keuzes vanuit angst werken tegen je.

7. Elke dagen nemen we honderden beslissingen. Van klein tot groot. Loopt iets anders dan je dacht, maak dan gewoon een nieuwe keuze.

Voor vragen neem contact op

Reageer

Via Sophia