Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Overweldigende ervaringen

´Laat me maar even; het is even te veel´.

Overweldigende ervaringen wat doen ze met je?

Het zijn de overweldigende ervaringen die kleur geven aan ons leven; dat doet smaken naar meer. Ze verruimen ons leven , waardoor we de wereld een beetje beter leren kennen. Dit zijn ook de ervaringen waarvan we voelen dat het leven zin heeft, dat er meer is dan alleen maar…..

Door ervaringen leren we, overweldigende ervaringen zijn een achtbaan in die leerervaring. De snelheid, de heftigheid wat er dan door je systeem, je lichaam, je gevoelsleven stroomt; het is vrijwel niet bij te houden. En ook dat zijn leerervaringen. Overweldigend totdat we er aan wennen en zelfs gewoon worden.

Het heeft niet zoveel woorden nodig, die overweldigend indruk die deze ervaring achterlaten.

Het liefst wil je het vasthouden, of…. soms ook wegstoppen. Je voelt je overweldigd door het gebeuren, de emoties zijn zo heftig dat je niet weet wat je er mee aanmoet.

Alles moet een plaats krijgen, in je systeem, in jezelf, je moet weer uitgelijnd worden, het moet stromen.

Bij ervaringen die we positief beschouwen is dat stromen meestal niet zo’n probleem. Maar als de ervaring negatief bestempeld worden zoals bij trauma, pijn of verdriet is dat stromen vaak een probleem. En het is ook niet eenvoudig… heftige ervaring toestaan om te stromen. Jij moet toestemming geven dat het gevoel er mag zijn, dat het oké is om dit te ervaren. En dan nog hebben we tijd nodig.

In geval dat we deze ervaring negatief beoordelen, zijn het vaak onze gedachten, onze overtuigingen die bepalen of iets mag, of iets passend is, dat het niet normaal is, dat we overdrijven, dat het niet zo erg is.

Jezelf openzetten, ruimte geven om te mogen ervaren is een belangrijke voorwaarden, om ervaringen op waarde te kunnen schatten.

Zeven overwegingen bij overweldigende ervaringen;

1. Hoe minder je gewend bent, hoe heftiger ervaringen binnen kunnen komen, hoe meer je overweldigd kunt worden.

2. Op de gebieden waar jij veroordelingen op hebt zitten, kunnen ervaringen je helemaal omver werpen. Hoe opener je kunt zijn, hoe meer je de waarde die de ervaring voor je heeft, kunt voelen.

3. Juist daar waar je afwerend bent of overtuigingen hebt die je beperken; juist daar kan je het meest in overweldigd worden. Je wordt als het ware bij verrassing getackeld.

4. Je kunt ook als je open bent overweldigd worden door ervaringen. Dan gaat het vaak over de schoonheid, het licht wat erbij komt.

5. Het zijn niet de woorden, niet je expressie die kunnen weergeven hoe iets je raakt. Het is de impressie die kan lijken op een inslag, een inzicht, die je leven verandert.

6. Je kunt niet weten wat en hoe iemand geraakt wordt. Heb respect voor ieder zijn ervaring.

7. Ervaringen die ons beroeren geven kleur aan het leven. Of ze nu licht of donker zijn. Diversiteit aan kleur hebben we nodig.

Reageer

Via Sophia