Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Rokend het jaar uit

In bijzondere tijden wordt duidelijk hoe je reageert.

De fight, flight en freeze reactie wordt in crisis zichtbaar. In het moment bemerkte in mijzelf hoe alle reacties aanwezig kunnen zijn.

Afgelopen week had ik brand; de rookontwikkeling was de grootste sluipmoordenaar. Ik had goed gehandeld werd mij verteld. Zelf alles in gang gezet; 112 gebeld, elektra afgezet en op het dak geklommen. Wat echt spannend was, waar ik zo weinig aan kon doen, waar ik niet handelend op kon treden was het grote gevaar, de rook voor mijn zoon. Daarin voelde ik kramp om mijn hart; als hij maar in veiligheid was. Onlangs had ik de batterijen van mijn rookmelder vervangen, dat is zijn redding geweest.

Hoe kwetsbaar het leven is, werd duidelijk afgelopen week. Naast de dingen die je kunt doen, zijn er ook zoveel dingen die je moet laten gebeuren. Je kunt niets terugdraaien, je hebt geen controle. De brandweer, de politie en de ambulancemedewerkers ieder vult zijn rol in. Ik ben op dat moment onderwerp of slachtoffer. Zonder me te identificeren met deze rol, weet ik dat dit proces heb aan te gaan.

Proces

Eerst is daar het proces: Opluchting we zijn gezond, daarna wat is er nu precies gebeurd?

De situatie passeert meerdere malen in mijn hoofd. Ik voel dat mijn lichaam alles nog vasthoud, nog moet ontladen. Ik ben rustig, kijk het in zekere zin aan. Vind het ook een beetje lastig om onderwerp te zijn. Zoveel hulp als ik ontvang, zoveel aanbod, zoveel medeleven waaruit liefde blijkt.

Hoe gaat het? Eigenlijk zoek ik rust, graag even de stilte in. Ik kan heel goed luisteren, vertellen hoe het met me gaat; daar ben ik minder goed in. Ik zet de mensen die willen praten bij elkaar en ben zelf weg; soms heel letterlijk.

Het proces gaat door, het gevaar is geweken, er worden andere dingen van me gevraagd. Ik verlang naar het gewone leven, maar weet dat ik het opnieuw zal moeten creëren. Het is een bijzondere tijd, in mij en buiten mij. Mijn situatie onderstreept mogelijk nog meer wat er gaande is; er is vuur, maar nog veel meer rook. Het vuur brandt dingen weg, de roet is lastig te verwijderen. Alles moet opnieuw bezien worden. Wat wil ik nog in mijn leven behouden?, wat mag er weg en opgepoetst worden? ´t Is al zo lastig om zaken en overtuigingen weg te doen; ik wordt er bij stilgezet.

Wat wil ik?, hoe wil ik het? en waarom zou ik wat willen? Veel meer vragen dan antwoorden.

Ja, ik kon handelen, ik voelde ook niet het gevaar voor mijzelf. De rol die je hebt, is mijn inziens groot deels bepalend wat je doet en kan doen. Zodra er levensgevaar in je beleving is, zijn de fight, flight en freeze reacties pregnanter aanwezig. Ik ervoer een probleem, waar tot op zekere hoogte wat aan gedaan kon worden. Ook nu zie ik uitdagingen in het proces van hoe verder… Ik kan niet overzien wat er allemaal op mij afkomt, maar de eerste prioriteiten hebben zich reeds aangediend. Dat is waar ik het eerst mee bezig ben.

Rokend het jaar uit: zeven overwegingen.

1. Schaf een rookmelder aan en voorzie deze regelmatig van nieuwe batterijen. Hulpmiddelen kunnen je redden van sluipmoordenaars.

2. Houd je bezig met de zaken die prioriteit hebben. Ook al kun je het niet overzien, elke stap gaat in de richting van de verandering die nodig is.

3. Achteraf kun je zeggen wat deze ingrijpende verandering gebracht heeft. Dat het betekenis heeft staat vast. Niets gebeurt bij toeval.

4. Dit is het moment van loslaten; dat wat vroeger handig of praktisch leek, kan onbruikbaar zijn geworden. Alles mag herbezien worden in het licht van de nieuwe situatie

5. Grote inslagen geven de mogelijkheid om grote veranderingen en grote stappen te maken. Je hoeft ze alleen maar aan te gaan.

6. Je leven weerspiegelt je eigen werkelijkheid. Zij is een persoonlijke creatie. Dat wat je nog niet bewust bent, of nog niet onder ogen durft te zien verschijnt in je leven. Het is het moment en de uitnodiging om het nu aan te gaan.

7. Vuur reinigt maar maakt je ook bewust van de eindigheid van het bestaan. Vuurkracht goed gebruiken is een uitdaging. Het is er op of eronder.

Heb je vragen hoe je angst aan kunt gaan, wat je daarbij kan helpen, neem dan contact op. Voor het gratis ebook klik hier. Voor een ieder de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Reageer

Via Sophia