Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
twijfel

Twijfel, hoe denken meer kapot maakt dan je lief is

Twijfel; Hoe denken meer kapot maakt dan je lief is.

‘Ik weet zeker dat dit goed voor me is’, strijdbaar zit ze voor me. Haar hele houding verandert als ze vertelt, hoe ze geplaagd wordt door twijfel. Zo zeker als ze weet, zo groot is haar twijfel aan de andere kant. De twijfel gaat niet over de keuze die ze maakt, maar hoe men erop zal reageren en of ze daar wel mee om kan gaan.

‘Wat zullen de mensen zeggen, ik kan het ook niet uitleggen, ze zullen het niet begrijpen. Dat wat ik voel past niet in hun denken’. Haar schouders zakken, als ze zich indenkt hoe het voor haar niet mogelijk is om haar keuze uit te leggen. Vanuit deze onmacht komt ze uit bij hoe ze ook voor zichzelf niet uit kan leggen, wat ze voelt, maar niet rationeel te verklaren is.

Denken en voelen, twee terreinen die elkaar moeilijk kunnen benaderen, alleen soms in de kunst, waar het fijngevoelige hart de verbinding kan maken. Waar woorden, voorbij het rationele denken moeten gaan om de gevoelswereld te kunnen benaderen.

Aan de andere kant, waar gevoelens vertaald worden in abstracties en theorieën, en niet meer te herleiden zijn.

Juist daar waar we verstrikt raken, niet weten wat we voelen, hoe we het kunnen uitleggen, ligt twijfel op de loer. Twijfel of het wel juist is wat we voelen, twijfel of het wel bestaansrecht heeft als we het niet uit kunnen leggen. In deze wereld die beheerst wordt door rationeel denken, lijkt het gevoel nog steeds ondergeschikt te zijn aan het verstand.

Je gevoel, gevoed door je weten, gevoed door wat je lichaam je vertelt, gevoed door dat wat jij uit de omgeving op kan maken. Gevoel gaat zoveel verder dan ons bewustzijn kan vertalen in woorden. Waar kan je op vertrouwen?

Onze verklaringsmodellen zijn vaak nog gebaseerd op hoe we opgevoed zijn: Op de strikte manieren hoe het hoort, hoe men handelt, hoe men denkt. Ons voelen die dit overstijgd. Ons voelen die uit veel meer bronnen kan putten dan ons verstand. Voelen die informatie ook het onlogische, op kan nemen. Voelen heeft vele vormen en ingangen om tot ons te komen.

En dan komt ons denken.Twijfel haalt met haar vlijmscherpe zwaard scherpe halen in ons weten, probeert het onderuit te halen. Ze gebruikt oude dogma’s , oude overtuigingen, om de prille nieuwe wijsheid de mond te snoeren. Veel wijsheid gaat daarmee verloren, maar uiteindelijk houd de twijfel geen stand. Hoe dieper jij vertrouwd op je gevoel, hoe minder twijfel een kans krijgt.

Zeven overwegingen bij Twijfel; hoe denken meer kapot maakt dan je lief is

1. Leer steeds meer op je gevoel, je innerlijk weten te vertrouwen. Maak contact met je lichaam, open je hart: dit is jouw waarheid. Denken vanuit overtuigingen sluit het hart; daarmee raak je het contact met jezelf kwijt.

2. Let op je ademhaling; in verbinding met jezelf, met je ademhaling kun je doorvoelen of het klopt wat je voelt. Juist de verbinding en de doorstroming daarvan in jou, helpt je om jezelf te balanceren en te voelen wat voor jou klopt.

3. Denken kan bijzonder ondersteunend zijn als het je gevoel kan volgen, als je het kunt combineren met je vaardigheid om te voelen. Denken kan een groot bereik hebben, met een open mind.

4. Twijfel is bijvoorbaat gesloten, behoudend. Het chekt met oude waarheden, het chekt met oude overtuigingen. Het kan het weten van je hart niet volgen.

5. Sta open in verwondering, wees bereid nieuwe inzichten te ontvangen en daarna te handelen. Deze zijn grensverleggend, omdat het verder gaat dan je tot nu toe kent.

6. Het leven is een ontwikkeling, wij leven deze ontwikkeling. Door jezelf te openen voor de inzichten die je ontvangen, vanuit je opmerkzaamheid, leef je de ontwikkeling.

7. Ieder heeft zijn persoonlijke vaardigheden, zijn persoonlijke kwaliteiten. Ook kennen we allemaal de twijfel. Groei en ontwikkeling is je persoonlijke twijfel in de ogen zien, en je (ge)weten volgen. Vind je weg, gestuurd vanuit je innerlijk weten langs twijfel en andere obstakels. Leef en hou je niet tegen vanuit twijfel en angst.

Wil je meer inzicht hoe je angst en twijfel aan kan gaan? Download dan hier mijn ebook of neem contact met me op

Reageer

Via Sophia