Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
verbod of toestemming

Verbod of toestemming?

Wat zou mijn leven anders gelopen zijn als ik mijzelf geen toestemming had gegeven.

Toestemming om gelukkig te zijn. Toestemming om fouten te maken. Toestemming om het goed te maken. Plots sta ik voor nieuwe ontwikkelingen in mijn leven. Mede veroorzaakt door de toestemming die ik gaf?

Onduidelijk om te zeggen wat nu maakt dat je leven een bepaalde wending neemt. Wel kun je onderscheiden dat toestemming anders werkt dan verbod. Deze energie is in tegenstelling tot elkaar.

Ik ben opgegroeid met geboden en verboden. Vaak snapte ik niet waarom iets niet mocht. Maar de straf was al genoemd. Dan moest je wel een durfal zijn om het te doen.

Ondanks het verbod groeide in mij een weten: dit kan toch niet? Dat kan toch niet waar zijn? Ingaan tegen het verbod was een eenzame weg. Gevaarlijk vanwege straf. Angst vanwege uitsluiting. Maar tevens de onmogelijkheid om tegen mijn eigen (ge)weten in te gaan.

Hoe bijzonder te zien van datgene wat indertijd op micro niveau zichtbaar is, zich momenteel ook op het maatschappelijk niveau manifesteert.

De huidige wending in mijn leven laat ook zo’ n parallel zien. Daar was de periode dat ik alles moest los laten, ik moest helemaal op mij zelf komen. Nu 4 jaar later gebeurd in omgekeerde volgorde het tegenovergestelde. Gaat het over de wetmatigheden van het leven? En / of de toestemming die geef om het leven te beleven in al haar facetten, zelfs als dat verlies maar dus ook winst is?

Het leven is wonderlijk. Ik ben juist begonnen met een studie naar de wetmatigheden van het leven. Maar vanmorgen besefte ik ook dat mijn toestemming die ik mezelf dagelijks geef een belangrijk aspect is in deze wetmatigheid. Het leven is niet maakbaar, toch zijn er facetten waar we wel invloed op hebben. We kunnen besluiten hoe we om gaan met de omstandigheden die we in ons leven ervaren. Ook dan kan je jezelf toestemming geven om te genieten van hetgeen er is. Dankbaar te zijn voor de gaven die je ontvangt. Dit in tegenstelling tot het verbod; dat maakt angstig, zorgt dat we niet kunnen ontspannen en maakt ons niet gelukkig.

Zeven overwegingen bij Verbod of toestemming

1. Het is aan jou om te besluiten hoe je omgaat met en je verhoudt tot de ervaringen in je leven.

2. Toestemmen om alles te mogen ervaren geeft een heel andere energie dan het verbod dit of dat niet te mogen.

3. Toestemming in welke vorm ook; maakt je vrij en geeft je de keuze: alles is mogelijk. Je mag alles voelen. De hele range van mogelijkheden staat tot je beschikking.

4. Geboden en verboden beperken je mogelijkheden. Je wordt geacht te gehoorzamen. Het gaat voorbij aan jou overwegingen inzichten. Overtreden van het gebod leidt tot angst en uitsluiting.

5. Zowel jezelf toestemming geven en het verbod gaan uit van een levensvisie: wees duidelijk over je eigen levensvisie. Wie ben je en wat doe je hier op aarde?

6. Het leven gaat twee kanten op: geven en ontvangen. Waarom geef je niet op één niveau en ontvang je op een ander niveau?

7. Leef voor het geheel, geef aan het geheel en wees heel.

Heb je vragen of wil je met me praten neem dan contact op via deze link. Voor het gratis ebook klik dan hier.

Reageer

Via Sophia