Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Verdriet, afscheid en verbinding

Verdriet, afscheid en verbinding

Gisteren een heel heftige dag gehad. Samen met Jeroen van der Hoff, Marcel Heijnes en LeonieLinssen hebben we stilgestaan bij het afscheid wat niet genomen was, maar afgesneden. Wat betekent dit voor mij, voor ons?

Ik voel het vertrek als een afsnijding, alsof ik een deel van de familie verlies. Ik zag de verbindingen, de diepere lagen die er waren en hoe abrupt die afgesloten waren. Het voelde zo onaf. Dan voel ik mijn pijn, pijn van de ander en pijn van de niet geleefde verbinding.

Met elkaar keken we naar wat er was gebeurd, wat het voor ons betekende. Het werd een opstelling waarbij de methode ‘Integrated Soul Alignment’ van Leonie de beweging liet zien van de ziel. De ziel van degene die vertrok, wat ze achterliet, onze ziel en wat wij te doen hebben.

Afscheid; ieder maakt zijn keuze wanneer en hoe hij afscheid neemt. Maar als het afscheid plaats vind zonder dat iemand persoonlijk afscheid neemt, blijven er zoveel onafgewerkte stukjes. Vragen, gevoelens, dingen die nog uitgewisseld moesten worden. Gevoelens die gedeeld worden, alles kan heftig zijn. Maar als iemand het afscheid aangaat, vertelt dat hij gaat en wat zijn beweegredenen zijn, dan is daar het respect voor elkaar en de verbinding die er was.

Het leven gaat verder, ook zonder deze persoon. En wij hebben met ons eigen pijn en verdriet te dealen. Gisteren mochten we wel de energiepakketjes die achter gelaten waren teruggeven aan de persoon in kwestie. Zodat ieder zijn eigen aandeel had: wat van jou is van jou, wat van mij is van mij. Daarmee konden we het loslaten. Wij deelden met elkaar wat er met ons gebeurde door deze vorm van afscheid en we kwamen uit bij onderliggende pijnlijke patronen in onszelf die gezien en geheeld mochten worden. Vreugde delen is dubbele vreugde, verdriet delen is half verdriet.

Morgen begint Leonie met de opleiding Integrated Soul Alignment; zij geeft de mogelijkheid om losse dagen te volgen.

Mijn verjaardagsactie is voorbij wat betreft de gesprekken, natuurlijk kun je gewoon gesprekken met mij plannen. Tot eind september is het mogelijk om in te tekenen voor het Spel: Snakes en Ladders voor 11 euro. Het is een bewustzijnsspel; waarbij je zelf met de onderwerpen aan de slag gaat, met gelijk gestemde van gedachte kunt wisselen, maar het blijft je persoonlijke ontdekkingstocht.

En Jeroen van der Hoff en ik zijn 1 dag per week gestart in Den Bosch; je kunt zowel een gezamenlijke als een afzonderlijke sessie inplannen.

Verdriet, afscheid en verbinding zeven overwegingen

1. Mocht je afscheid moeten nemen van een persoon, werkplek of wat dan ook: Zeg het persoonlijk. Neem jezelf en de ander serieus in de verbinding die je hebt.

2. Het is okay als wegen scheiden, ook al kan het pijnlijk zijn: rond het af. Wees duidelijk in je keuzes, in de weg die je hebt te gaan. In de afronding van een proces kunnen heel wat moois worden uitgewisseld.

3. In alles zit een les; voor mij werd zo duidelijk dat het gaat om ons mens-zijn, leven en verbinden vanuit het hart is het allerbelangrijkste.

4. Ons hart leert ons mededogen, medeleven, meegevoel, samen delen, samen beleven van zowel vreugde als verdriet.

5. In de tijd dat je met iemand samen bent en of samenwerkt deel je iets menselijks. Je leert van elkaar en je geniet van elkaar. Misschien ga je nu een andere weg, maar je weet niet of ons pad elkaar opnieuw zal kruisen. Dan is het fijn dat de verbinding open en vrij is.

6. Gedeelde smart is halve smart; doordat wij gisteren met ons vieren stil stonden bij het onafgewerkte afscheid werd duidelijk hoe wij elkaar steunen. Dat we in liefde los mogen laten; ook al kan de ander het niet onder ogen zien, wij mogen in het reine zijn met onszelf en de ander.

7. Vandaag terugkijkend op gisteren voel ik hoe de liefde aanwezig is, meegaat en meegroeit. Het is zo belangrijk dat we mens-zijn onder de mensen en ons verbinden vanuit het hart.

Om voor in te tekenen voor Snakes en Ladder klik hier. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia