Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Waarom maak je mee wat je meemaakt?

Elk mens vraagt zich af waarom hij meemaakt wat hij meemaakt.

De één heeft geen goede basis meegekregen, de ander heeft een trauma meegemaakt. Waarom maak je mee wat je meemaakt?

James Hilman schrijft hierover in de code van de ziel en gebruikt daar de metafoor van de eikenvrucht. Hij beschrijft dat ieder mens alles meemaakt, alles meekrijgt om uiteindelijk die krachten en die kwaliteiten te ontwikkelen die hem brengen bij zijn ware lotsbestemming. De ´eikenvruchttheorie´ zegt in essentie dat ieder mens alle mogelijkheden in zich heeft om tot zijn ware bestemming te komen. Net zoals een eikenvrucht het dna en de blauwdruk in zich draagt om uit te groeien tot een eikenboom. Dat betekent dat door hetgeen jij meemaakt, jij datgene kan ontwikkelen om jou eigen weg te gaan.

De Eikenvrucht theorie gaat ervan uit dat iedereen een unieke identiteit in zich draagt, die erom vraagt geleefd te worden. Je zou kunnen spreken van een aangeboren beeld van je levenslot. Je persoonlijkheid is geen proces of ontwikkeling, je bent dat wezenlijke beeld. Dat beeld, inclusief al je talenten en vermogens en eigenschappen, is compleet aanwezig. Altijd.

Dan gaat het niet meer om wat je hebt meegemaakt, dan gaat het erom wat jij doet met wat jij hebt meegemaakt. Of jij verder durft te gaan, met hetgeen jij hebt meegemaakt, dat jij de beslissing neemt om je pad te gaan. Jouw pad. Deze hoeft in niets op die van een ander te lijken. Maar het vraagt wel om jouw beslissing om niet in een slachtofferrol te gaan zitten, maar om actief te zijn.

Binnen jezelf kan je ontdekken wat er moet gebeuren om jouw weg te gaan. Buiten jezelf kom je die mensen tegen die jou kunnen helpen om jou weg te gaan. Je gaat een proces aan om je eigen leven te leven, je leven te ontvouwen. Vaak niet wetend hoe je dat moet doen, vaak niet wetend wat je gaat doen. Vertrouwen dat het leven zich stap voor stap aandient. Dat jij diegene bent die opmerkzaam moet zijn op de signalen die je krijgt, de blokkade’s die je tegen houden. Open moet staan wat het leven jou te leren heeft en in dienst van jou leven gaat staan.

Als je dit herkent kan het zijn dat ik diegene voor jou bent om een stukje met jou op weg te gaan, jou blokkades zichtbaar te maken, zodat jij ze op kan ruimen. Dan kan ik helpen door jou eigen verhaal, zicht op jou pad te geven, zodat jij kan herkennen wat er al in je leeft.

 

Ik hoop je snel te onmoeten. Voor meer informatie kijk hier, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of neem contact met mij op.

Tot gauw,

 

Door een risico te nemen,

en een gevaar te trotseren,

kan een gewenst doel

worden bereikt.

Soms moét dat zelfs,

en is risico een voorwaarde

om doelen binnen handbereik

te kunnen brengen.

Staatssecretaris Van Geel, (VROM)

Reageer

Via Sophia