Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
angst voorbij

Wat is je diepste angst?

Wat is je diepste angst?

Ik kreeg vandaag de vraag: Wat is je diepste angst. Ik voelde en kon alleen maar zeggen: daar ben ik aan voorbij. Niet dat ik niet bang kan zijn. Maar in mijn hart in mijn lichaam is op dit moment geen angst. De vervolgvraag was: wat is je passie en ook hier kan ik alleen maar volmondig zeggen : de liefde!

Ik heb ´n roerig week en weekend achter de rug, alles is in stroomversnelling : mijn werk; de druk die daarop komt, mijn auto heeft het begeven en in de liefde is er ook enorm veel beweging. Ja het beroert me, maar ik heb vertrouwen. Vertrouwen dat ik het aankan, vertrouwen dat het goed zal komen, vertrouwen dat het beter zal gaan.

Hoe kom ik bij mijn antwoord dat ik aan de angst voorbij ben?

Ik ben al heel vaak bang geweest in mijn leven. Ik kan zeggen dat ik het ergste waar ik bang voor was al in de ogen heb gezien, meegemaakt en doorgemaakt. Ik ben afgewezen, ik ben alleen geweest, ik ben verlaten. Ik heb afgewezen, ik heb me alleen gevoeld en ik heb verlaten. Het heeft me laten voelen waar ik stond, wie ik was, wat de bedoeling was. En ook nu in deze stressvolle periode waar alles in n stroomversnelling gaat, heb ik soms moeite om alles bij te benen. Maar er is geen angst. Ik weet dat ik hierdoor heen kom.

Er zullen beslist nog dingen gebeuren waar ik door geraakt zal worden. Maar tot nu toe heeft het me sterker gemaakt, er is meer duidelijkheid gekomen. ´t Blijft niet bij het oude. ´t Verandert allemaal, ook in de enorme versnelling, waarbij ik me afvraag of ik het allemaal bij kan houden. Ik loop met van alles achter. Wat ik nu vooral moet doen? Eigenlijk maar zorgen dat ik blijf ademen en er bij blijf.

Hoe is het met jou?

Hoe is het met jou, hoe ben jij als alles tegelijk lijkt te komen?

Schiet je in de angst?

Raak je in paniek, raak jij jezelf kwijt?

Stel jezelf gerust. Het gebeurt, blijf ademen en blijf erbij. Zodat jij op het moment dat het nodig is kan bijsturen, doen wat gedaan mag worden. Angst heeft geen zin, voel je haar? Adem daarheen, stel jezelf gerust. Soms kun je de loop der dingen alleen maar laten gebeuren, erbij blijven, tot het moment dat je wel weer het stuur in handen lijkt te hebben. Controle in een te vroeg stadium werkt averechts.

Zeven vragen bij Wat is je diepste angst

1. Wat is jouw diepste angst? Wat doet dat met je? Hoe reageer jij hierop?

2. Angst is een natuurlijke reactie van je systeem voor het onbekende. Wees niet bang voor de angst of de stress die een onbekende situatie oproept. Zie de natuurlijke reactie van je systeem en accepteer haar.

3. Het kan zijn dat je natuurlijke reflex is gericht om de oude situatie te handhaven. Vertrouw erop dat als de tijd voor verandering daar is, dat het niet de bedoeling is om deze tegen te houden, maar dat je mee mag gaan in deze verandering, op deze stroom. Het is een beweging, die je gaat helpen oude situaties los te maken en nieuwe elementen in je leven zal introduceren.

4. We hebben allemaal onze natuurlijke weerstand. Zie de natuurwetten ook hierin weerspiegelt. Jij verandert alleen maar zo snel als jij het aankan. Kijk in zachtheid naar je natuurlijke weerstand en voel waar deze weerstand over gaat. Het kan je behulpzaam zijn in het proces waar je nu inzit.

5. Praat over je situatie; wat er met je gebeurt. Bijzonder om te ervaren hoeveel hulp en steun je mag ontvangen als je open bent over je situatie.

6. Hoe meer openheid je geeft over je situatie hoe onverwachter de reacties kunnen zijn. Mogelijk verwacht je het ergste, mogelijk gebeurt er het mooiste wat jij je (niet) kan voorstellen.

7. Sta in liefde naar jezelf en het proces waar je in staat. Je bent niet alleen, iedereen zit in zijn eigen proces. Er zijn meer mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Jouw liefde is het licht waar jij in mag staan.

Reageer

Via Sophia