Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
wie zijn we eigenlijk

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk?

Wie zijn we eigenlijk? “Wij zijn ons brein” zegt Dick Swaab in zijn gelijknamig boek. vanuit de biologie laat hij ons zien dat alles door ons brein geregeld wordt. Ons brein is de computer waar ons systeem mee geregeld wordt. Dat ons brein alles regelt in onze fysiologie, staat buiten kijf. Maar zijn wij alleen fysiologie?

“Ik denk dus ik besta” Rene Descartes deed deze uitspraak in 1637 en startte daarmee met een heel nieuw wereldbeeld; de moderne filosofie.

Wij leven in een samenleving van feiten en stellen cognitie op een hoog niveau. De cognitieve identiteit is een feitelijke identiteit. Maar zijn wij dat ook? Niets is zo complex en zo wispelturig als een mens. Is dat allemaal zo feitelijk te verklaren?

In mijn persoonlijke ervaring, maak ik het vaker mee, dat ik iets kapot kan denken. Dat maak ik het rationeel. En dan wordt mijn geweldige ervaring, een banale ervaring.

Ook is mijn denken een kei om vanuit verwachtingen en vooroordelen iets flink te laten mislukken.

Als ik alleen uitga van mijn cognitieve identiteit wordt ik niet zo blij, naast al het moois wat het wel kan bieden. Hoe kan ik het dan wel zien?

De cognitieve en rationele benadering van het leven wordt, vanuit een ander perspectief, ook wel als de mannelijke kant van ons gezien. Als er een mannelijke kant is, is er ook vrouwelijke kant; ook wel de irrationele kant van onze identiteit. Ook deze benadering kent zijn beperkingen. Mijn overtuiging is dat we niet ons brein zijn, niet ons denken en niet ons lichaam. We zijn kwijt wie we zijn.

Overtuigingen liggen als sluiers over ons. Wij zijn de verbindingen kwijt geraakt. Ons lichaam is een kanaal, ons brein is een hulpmiddel, maar ook een kanaal. Doordat we dicht zitten, kunnen we niet ver(der) kijken. Net zoals de mier kunnen we niet zien wat er groter is dan onszelf. Graag geloven we wat we zelf zeggen en wat anderen ons zeggen.

We zijn niet meer in contact met onze eigen essentie. Onder alle lagen van je overtuigingen ligt ons ware Zelf. Als we erin slagen om de sluiers op te tillen, als we erin slagen om onze overtuigingen los te laten, krijgen we een heel ander zicht. Dan kan het contact met ons ware Zelf hersteld worden, daar ligt de essentie: Wij zijn Liefde, jij bent Liefde.

Zeven overwegingen bij ; Wie ben je eigenlijk?

1. Het leven is kostbaar, je kunt vele zaken onderscheiden, de biologie, de filosofie maar daarmee heb je niet de essentie van het leven benoemd.

2. Voel het leven door je stromen, omarm het leven en ze zal zich als een bloem aan je openbaren.

3. Voel je harts verlangen, het is een deel van jou Wezen. Alle wensen en verlangens die vanuit je hart naar boven komen zijn een onderdeel van je Wezen, van de identiteit die jij mag neerzetten.

4. Liefde en plezier brengen magie in je leven; wat nauwelijks in woorden te vangen is.

5. Je innerlijke waarheid is jou waarheid. Wat een ander ook zegt, dit is van jou. Door je te verbinden met je lichaam en je ziel kun je steeds in contact staan met je persoonlijke waarheid. Daar wordt je ware identiteit zichtbaar.

6. Door niet op je eigen waarheid te vertrouwen, zie je alles in fragmentjes, ben je gevoelig voor manipulatie. Leer steeds meer je eigen waarheid te vertrouwen. Ga zien wie je in werkelijkheid bent.

7. Wanneer een steen in de vijver, verspreiden de golfjes zich steeds verder, maar ze beginnen bij de steen. Onderzoek je eigen hart en vind je eigen essentie.

Wil je met mij hier verder over spreken? Neem dan contact met me op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia