Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
angst als resultaat

Angst als resultaat van je ervaring

Angst als resultaat van je ervaringen

Ja ik wil zo graag veranderen. Ik loop hier al zo lang mee. Hoe vaak komt ´n cliënt bij me als hij al alles heeft geprobeerd. Ja het is mogelijk om te veranderen. Ja het mogelijk om angst los te laten. Je hoeft geen paniekaanvallen te hebben. Hoe zou het leven zijn zonder angst, zonder paniek?

Er is dat verlangen. Vaak nauwelijks besef hoe het zou zijn. Het ideaal, t liefst om de knop nu om te draaien. Er voorgoed vanaf te zijn.

Angst is niet iets wat er zomaar is. Het was er niet van vandaag op morgen.

Het is ´n resultaat van ervaringen. Ervaringen die binnen komen. Die je bewegen. Die je raken. Het is nog minder de ervaring als wel het denken daarover.

Terugdenkend aan je ervaring: stel je voor dat dat gebeurd zou zijn. Ik had wel dood kunnen zijn. Ik had wel …. De angst slaat om je hart. Het denken wat er had kunnen gebeuren, ….

Onze geest ziet geen verschil in de werkelijke ervaring en wat we ons voorstellen.

De overdenking wat had kunnen gebeuren is vaak ernstiger heftiger dan de werkelijke ervaring.

En dan de weg terug: vraagt van je om aandacht voor wat jij ervaren hebt, hoe je het beleeft hebt. Hoe je er daarna over bent gaan denken. Hoe je daarna conclusie bent gaan trekken over jezelf.

De weg terug vraagt van je om jezelf gerust te stellen: anders te gaan denken. De situatie, jezelf in een ander licht te gaan zien.

 

Angst als resultaat

Angst als resultaat van; vraagt jou voortdurende aandacht en begeleiding. In wat jou mag veranderen. Die veranderingen mag jijzelf mogelijk maken. Niet een ander kan dat voor je doen. Ja je kunt begeleiding, handvatten en richting ontvangen. Maar niemand kan het van jou overnemen.

Niet een kwikfix, maar een verandering van jou. Hoe jij wil leven? Wat mag er in jou veranderen? Veranderen kost tijd, Veranderen lukt niet in 1 x, Veranderen verlangt discipline, zorg en aandacht. Om te ontdekken wat er in je leeft, wat je beweegt en waar jij naar toe wil.

Jouw wens om volop te genieten van het leven, jou overtuiging dat jij het waard bent om gelukkig om te zijn, helpen je om die rust en harmonie te creëren om angst los te laten en liefde in jezelf toe te laten. Want weet onder al die angst is zoveel liefde verborgen.

Angst als resultaat van je ervaringen, zeven tips

1. Het leven geeft je zoveel ervaringen; jouw uitgangspunt is hoe jij het interpreteert. Als jij gelooft dat jij het niet waard bent, dan worden alle ervaringen negatief gelabeld.

2. Je instelling is van vitaal belang. Veel belangrijker dan jij je realiseert. Geniet werkelijk van wat je doet en realiseer je dat het, wat het ook mag zijn, belangrijk is voor het verloop van het geheel.

3. Door school en opvoeding heb je geleerd te voldoen aan een bepaalde maatstaf. Die maatstaf impliceert dat jij niet goed genoeg was. Dat je moest scoren en dat er delen in jou niet oké zijn. Ontdek dat jij goed genoeg bent, dat er ‘n verschil is wat de wereld van je vraagt en dat jij mag zijn zoals je bent.

4. Er zijn altijd verschillende niveaus van zijn. Elk niveau vraagt wat anders van je. Gewoon zijn: daar ben je in al je facetten, goed zoals je bent. Maatschappelijk zijn vraagt na het aanleren van codes en patronen, opnieuw het herinneren van jezelf. Alle andere niveaus vragen na het aanleren, om opnieuw te herinneren wie je werkelijk bent.

5. Jouw wens om volop te genieten van het leven, jou overtuiging dat jij het waard bent om gelukkig om te zijn, helpen je om die rust en harmonie te creëren om angst los te laten en liefde in jezelf toe te laten. Want weet onder al die angst is zoveel liefde verborgen.

6. Wees stil en ontvankelijk voor het leven. Je wordt heel gevoelig voor de dingen die er toedoen in het leven. In deze gevoelige staat kunnen deuren wijd open zwaaien en kan er van alles gebeuren.

7. Liefde voor jezelf, liefde voor je medemens verandert je kijk op de wereld. Dwing jezelf niet om te houden van. Maar zie dat soort soort aantrekt. Langzaam maar zeker zul je dan de betekenis van universele liefde leren kennen. Het is een natuurlijke ontwikkeling, zonder inspanning, behalve een diep innerlijk verlangen om meer lief te hebben.

Reageer

Via Sophia