Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
voor of tegen jezelf?

Ben je voor of tegen jezelf?

Het is niet vanzelfsprekend dat jij je zelf ondersteund. Integendeel, vaak blijk je jezelf tegen te werken. Maar iedereen is toch voor zichzelf? Dat zou je denken, dat is wel de bedoeling, in de praktijk blijkt dat we minder voor ons zelf zorgen en voor ons zelf er zijn als de bedoeling is.

Waar aan merk jij dat jij jezelf tegenwerkt?

Heel vaak hoor je dit in je taalgebruik.

Met de woorden: ¨ik kan dat niet, oh dat moet mij weer overkomen. Ja hoor, je denkt toch niet dat ik dat kan. Twijfel aan jezelf, jezelf veroordelen, jezelf onderuithalen. Het zit in de kleine dingen, in de ingesleten patronen¨. Je kunt het ook merken aan het feit in hoeverre jij jezelf vertrouwt, voortdurend vergelijkt met anderen en alles doet om maar niet uit de toon te vallen.

Als jij jezelf niet ondersteund ben jij gericht op datgene wat je belemmert, dat wat niet gaat in plaats dat jij je richt op hetgeen jij wil.

Tot het moment dat jij je realiseert in hoeverre jij jezelf niet ondersteund, tot dat moment ben je niet in lijn met jezelf. Pas dan kan jij werken om je denken, voelen en handelen in één lijn te brengen. Pas dan kan jij werken aan de omkering, aan hetgeen goed voor je is, wat goed voor je systeem is en wat jou kan helpt.

Vergelijking met een schip

Je kunt het vergelijken met een zeeschip in een smalle rivier. Zolang de kapitein van het schip niet in de gaten heeft dat hij niet op koers zit, zal hij zit vaster en vaster in de smalle rivier varen en uiteindelijk stil komen vallen. Als hij doorheeft dat hij niet het juiste vaarwater heeft, kan hij zich bezig houden om zijn koers te veranderen. En dat is niet gemakkelijk voor zo’n zeeschip op een smalle rivier.

Zo is het voor jou ook niet eenvoudig om je gewoontes te veranderen, je mindset aan te passen. Het vraagt veel oefening en beleid.

Het helpt om zicht te hebben op het proces van verandering; zicht op je koers, dat jij je bewust wordt welke richting jij uit gaat. Dat jij je doel kiest en en dat in het oog houdt.

Zeven tips: Ben je voor of tegen jezelf?

Tip 1.

Luister naar de opmerkingen en de reacties die je maakt. Getuigen zij van zelf-ondersteuning? Vertrouw jij jezelf of haal jij je nog vaak onderuit? Juist door jezelf te observeren, zonder oordeel, krijg je zicht wat jij nodig hebt om jezelf te ondersteunen.

Tip 2.

Bepaal je richting. Wat wil je in je leven? Is je denken, voelen en handelen in lijn met je doel? Zo nee, verander datgene wat niet in lijn is met datgene wat voor jou werkelijk de bedoeling is.

Tip 3.

Veranderen kost oefening en tijd. Gun jezelf de tijd om te oefenen, fouten te maken en je gerichtheid uit te balanceren.

Tip 4.

In contact met jezelf heb je de gereedschappen, weegschaal en kompas tot je bezit. In hoeverre maak je gebruik van je weegschaal om afwegingen te maken? je kompas om de juiste richting te kiezen? Zonder de juiste gereedschappen is het welhaast onmogelijk om je koers te bepalen, je afwegingen te maken.

Tip 5.

Houd vol. In het proces van jezelf op één lijn brengen; heb je veel oefening en geduld nodig. Jij bent zelf de belangrijkste bestuurder, motivator, verzorger en begeleider: sta jij open om de verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen?

Tip 6. Gedoseerde actie;

In het stadium dat jij je mindset aan het ombuigen bent, kan teveel actie zorgen voor het doorschieten van je bedoelingen. Je verliest dan erg veel energie en bereikt niet het juiste resultaat. Toch zul je dagelijks actie moeten nemen, nieuwe patronen eigen maken en oude patronen afleren. Met name het afleren van oude patronen vraagt een alerte houding van jou.

Tip 7. Je dagelijkse leven is je oefenschool.

Let op de dagelijkse dingen in het leven, hoe ze tot je komen, hoe jij er mee omgaat. Wat het je wil zeggen. Zie je dagelijkse leven als de spiegel van je bestaan, als je oefenterrein. Jij bepaalt, jij mag beslissen hoe jij er mee omgaat.

 

Wil jij weten of je voor of tegen jezelf bent en zie je het niet?

Neem contact op voor meer informatie

Reageer

Via Sophia