Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Blauwbaard in jou. Herkennen we ook de Blauwbaard in onszelf?

Er zijn van die zaken zoals verslaving, snelle korte termijn behoefte bevrediging die ons doen geloven dat we daar gelukkig van worden. Naast iets dat we innemen kan dit ook gaan over hoe we denken.

Deze week sliep ik voor het eerst in een kajuitboot; in het puntje van de boot. Een gat van 60 cm om naar binnen te kruipen en ca 60 cm boven je is het dek. Ik had al 2 nachten niet geweldig geslapen; ik ging liggen en ik vond het bizar wat er met me gebeurde. Mijn hoofd, mijn denken ging met mij aan de haal. Ik had het in de gaten; ik dacht als ik zo door ga heb ik zo meteen een paniekaanval.

T is waar kleine ruimte zijn niet favoriet voor me, ik ben een beetje claustrofobisch. Nu de ideale ruimte om dit gevoel naar boven te halen. Op het water met niets anders dan vogels; ik kon niet slapen. Mijn gedachten gericht in een negatieve spiraal. Ik begon te tellen; met tellen en gericht ademhalen kan ik mij uit zo’ n spiraal halen. Het lukte. Ik keerde terug, maakte me los uit de greep van zelfdestructie.

Blauwbaard buiten en in ons

In het sprookje van Blauwbaard is het de kunst om vernietiger buiten jezelf te ontdekken. Vergeet niet dat in ons ook zo’n destructief element aanwezig is. Als je denkt en gelooft dat je machteloos bent en meegaat in de stroom eindigt het desastreus, net zoals het met de andere vrouwen in het sprookje van Blauwbaard is gebeurd. Het gaat erom dat jij je eigen sleutel vind, de onderdrukking en de gevolgen daarvan onder ogen ziet. In jou is er altijd een weten, stemmetjes die je vertellen wat je kunt doen. Hulp in roepen, je denken ombuigen zijn manieren om een ander resultaat te verkrijgen.

De bevrijding uit de opsluiting en de beperking die jouw eigen Blauwbaard hiervan maakt lukt alleen als je de sleutel gebruikt om je deur te openen.

In ons is een weten wat de bedoeling is, een weten waar we ons tekort mee doen, wat ons schaadt en wat ons helpt. Verslaving aan negatieve gedachten, snelle behoeften bevrediging brengen ons tijdelijk in een ‘paradijselijke’ staat, maar uiteindelijk kortwieken we onszelf in onze mogelijkheden. Het is de bedoeling dat jij als mens mag opbloeien en je persoonlijke talenten tot ontwikkeling brengt. Hulpeloosheid, hopeloosheid houden je af van werkelijke ontplooiing en vrijheid. Lees ook over blauwbaard als de predator in onze psyche:

Blauwbaard in jou: Zeven overwegingen

1.Mensen geloven vaker in de beperking die opgelegd wordt en vertrouwen uiteindelijk niet meer op hun eigen innerlijke kracht.

2.Ieder heeft zijn eigen innerlijke weg, nieuwsgierigheid brengt je daar. Vertrouw daarom op je innerlijk kompas. De beste stuurlui staan aan wal; zij willen hun richting niet de jouwe. Maar jij draagt verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

3. Ontdek je schaduwzijde, je eigen destructieve kant, die wil snel en zonder inspanning alles bereiken. Leer haar kennen en beheersen: zij brengt je ontwikkeling op een hoger peil.

4. Het pad, de ervaringen die je voor jezelf hebt uitgestippeld; zijn nodig voor je ontwikkeling. Je hebt al je talenten en gaven meegekregen om tot volle ontplooiing te komen. Volg je intuïtie, het pad ontvouwt zich vanzelf.

5. Dader en slachtoffer; zij sluiten op elkaar aan zoals potje en dekseltje. Kijk naar datgene wat jij hebt te leren in deze situatie. Kijk naar de onderdrukte energieen die in je leven: zij bevatten de sleutel tot meer inzicht in jezelf.

6. Wij hebben allen rollen vervuld, zowel dader als slachtoffer. Deze rol hebben we vanuit liefde op ons genomen. Ze helpen ons om ons bewust te worden. Bewustzijn van onze talenten en gaven, maar ook van onze krachten of ze vernietigend of opbouwend zijn.

7. Met ons verstand is het niet te begrijpen, er zijn zoveel zaken waar we met ons hoofd niet bij kunnen. En toch willen we alleen maar begrijpen. Wanneer het hoofd wil regeren, wanneer het hoofd contact verliest met de rest van ons lichaam: ontstaat er een splitsing. Dan komen we los van de basale overlevingsfuncties van ons mens-zijn zoals onze instincten en onze driften, maar ook van ons hart en onze daden en wilskracht. Leer om ze te verbinden.

Herken je de blauwbaard in jezelf en heb moeite om zowel je kracht als je kwetsbaarheid samen te brengen? Neem dan contact met me op, of meld je aan voor de transformatieweek in Helios. De transformatieweek vindt plaats in centrum Helios, en start op 29 mei, 2e Pinksterdag. De vroegboekkorting voor deze transformatieweek is €1111.  Prijzen zijn inclusief verblijf en heerlijke maaltijden. Op 17 april gaat de prijs omhoog.

Reageer

Via Sophia