Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Chaos en transitie

Chaos en transitie

Transitie, veranderingen vinden plaats als het oude niet meer werkt. Het lijkt soms alsof je in complete chaos terechtkomt. Niets klopt er meer wat je dacht. Niets wat je doet, werkt zoals je denkt. Als de hele wereld verandert, je niet begrijpt hoe jij je staande kan houden, slaat de paniek toe.

Een slechte combinatie: in paniek zijn, als je je in een veranderende wereld moet zien te handhaven. Gelukkig zijn er een aantal mensen die al langer met verandering bezig zijn.

Heel toegankelijk en laagdrempelig laat Mireille van de Mir methode je zien: hoe belangrijk het is dat jij jezelf en je systeem geruststelt om daarna aan de slag te gaan met zelf geruststelling en genezing.

De wereld verandert: Veel mensen nemen deze veranderingen waar. Ook wetenschapper Jan Rotmans bestudeert deze veranderingen. Hij benoemt de chaos, de schijnbare paradoxen en tegenstellingen. Hij beschrijft dit op een niveau dat wij kunnen waarnemen in onze dagelijkse werkelijkheid en hoe dit wereldwijd doorwerkt.

Transitie is er niet zomaar

Veranderingen ontstaan niet zomaar. Veranderingen ontstaan als er een derde of meerdere componenten erbij komen. Dit is goed te zien als we kijken naar de relatie zon en de aarde.

De omwentelingen van de aarde rond de zon is constant. Door de invloed van de maan ontstaat getijde werking.

https://www.urania.be/astronomie/sterrenkunde/hemelmechanica/aarde-maan

Doordat de aarde in een dag om haar eigen as, is het voor een gegeven plek op aarde elke dag tweemaal eb, en tweemaal vloed. De oorzaak hiervan ligt hoofdzakelijk in de aantrekkingskracht van de maan. Daar waar de oceanen het dichtst en het verst van de maan staan, is het hoogwater, loodrecht daarop is het laagwater.

Transitie in het dagelijkse leven

In het dagelijkse leven kun je deze veranderingen ook waarnemen, wanneer man en vrouw samen zijn en vervolgens een kind krijgen. De relatie tussen de man en de vrouw verandert compleet, als zij een kind hebben. De relatie tot elkaar verandert, de rollen veranderen, en er ontstaat een relatie met het kind vanuit beide ouders en andersom.

Dit zijn archetypische voorbeelden die voor een ieder duidelijk te volgen is. Zo duidelijk zijn veranderingen niet altijd te herleiden. Deze week had ik een droom waar met name de relatie van de onderlinge personen inwisselbaar wordt.

Droom: Ronald liet mij zien, hoe de ontbrander onder de bom geplaatst moest worden.

Ik zat verder op, op een bankje te picknicken. Ik liet de fles en de bekers staan.

De rechercheur bekeek de fles en de bekers aandachtig en zei: deze persoon heeft dit gedronken ten tijde van de overval. Hij moet het gezien hebben.

We gingen samen naar het pand: Daar gebeurde iets bijzonders. Ik kon de omgekomen man waarnemen. Hij wilde mij wat duidelijk maken. Hij liet een bepaalde vorm zien. Ik kon in de geest waarnemen en begrijpen.

Bij de picknicktafel was Ronald; Ik maakte n gebaar met mijn hoofd, zodat hij de rechercheur kon zien. De rechercheur keek naar ons. En concludeerde dat wij elkaar kende.

Deze droom maakt duidelijk dat de relatie van de onderlinge personen inwisselbaar wordt. Wie is nu wat, met wiens medeweten, met welk oogmerk?

 

Dan ontstaat daar weer die chaos; dan is alles wat je kent niet meer een vaststaand feit. Dat is iets wat typisch is voor deze tijd. Alles verandert en je weet niet meer waar je aan toe bent.

Dan is de volgende vraag van belang: In jou beleving kan het helemaal mis gaan. In hoeverre durf jij je dan nog over te geven aan het leven?

Zeven tips bij chaos en transitie

Tip 1.

Stel jezelf gerust: gebruik de Mir methode. Je eigen aanraking op de huid, met jou gesproken woord werkt geruststellend; Stel jezelf gerust.

Tip 2.

Het leven is altijd veranderlijk. De beweging tussen de Zon en Aarde, is duidelijk. Door de maan, ontstaat er verandering, ontstaat er beweging, is er leven mogelijk.

Tip 3.

Gevoelsmatig kun je op de wip zitten. Lachen, huilen. Blijdschap, verdriet. Het ligt zo dicht bij elkaar. Laat het er maar zijn.

Leef in het moment. Dingen lopen niet zoals je verwacht. Kijk dan wat er is.

Tip 4.

Als een mens zoekt kan hij vinden, als een mens niet zoekt kan hij het tegenkomen. Pas als hij de waarde ervan ziet, zal hij er wat meedoen. Tot die tijd wordt het weggelegd, het heeft nog geen waarde.

Tip 5.

Pas als je ontdek dat je iets mist, ga je op zoek. Dan ga je je andere zintuigen gebruiken. Voordien heb je veel genegeerd. Doordat je iets mist, kan je op zoek gaan en het vinden in hetgeen je al (onbewust) kent.

Tip 6.

Veranderingen doen altijd wat met je zijn. We zijn vaak bang voor veranderingen omdat we bang zijn dat het onze identiteit aantast. Wie ben ik dan?

Tip 7.

Je beleeft jezelf door hoe je de ander en je situatie ervaart. De ander, de situatie; het zijn allemaal spiegels van je bestaan. Kijk in de spiegel en kies het leven dat jij wilt lijden.

 

Wil je meer informatie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem contact op 

Reageer

Via Sophia