Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Sodom en Gomorra

De betekenis van Sodom en Gomorra

De betekenis van Sodom en Gomorra

Wat betekenen de woorden Sodom en Gomorra?

Vanuit mijn christelijke opvoeding weet ik wat Sodom en Gomorra betekent. Het gaat over het taboe: liefde seksualiteit voor mensen van het gelijke geslacht is taboe. Deze week was daar de film over Michael Jackson, ik heb hem niet gezien, maar ik hoorde dat de film mn in het proces van ´grooming´ veel duidelijkheid heeft verschaft. Het woord ¨Grooming¨ wordt gebruikt in het proces van benaderen en contact leggen door pedofielen. De letterlijke vertaling is verzorgen. De vertaling in het Frans bevat het woord verband. Het verband dat je op de wond doet. Nadenkend hierover zocht ik naar de betekenis van seksualiteit en kwam vervolgens bij Sodom en Gomorra.

Terugkerend naar mijn opvoeding herinner ik mij mijn moeders reactie op lingerie reclame: als zij deze zag, scheurde zij deze uit haar naai-blad en zei: ¨Je moet je schaamte bedekken¨. De voorlichting omtrent seksualiteit die van haar kreeg was: Je mag HET niet voor het huwelijk doen.

Sodom en Gomorra: het taboe

Seksualiteit was taboe. Mijn moeder kon of durfde er niets over te zeggen, HET was voorbestemd voor het huwelijk. In de situatie van Michael Jackson is er sprake van idolisering en spelen er hele andere processen waardoor de realiteit uit het oog verloren wordt. Dan schudden de mensen met hun hoofd en wijzen met hun vinger. Of er nu sprake is van het feit dat seksualiteit er niet mag zijn of er sprake is van idealisering: je hebt het over de uitersten. De tegenstelling waarin seksualiteit niet in zijn normale context gezien kan worden. Hoog verheven, alleen voor het huwelijk, of idolen. Heel veel wat niet mag, heel veel wat zich in de schaduw afspeelt; juist omdat het niet mag. Mogelijk doorgegeven van generatie op generatie. Je kunt je voorstellen dat er in zulke situaties je afvraagt: wat is normaal?

Wat is normaal?

Ja wat is normaal? Tussen de uitersten bevindt zich het midden. Dat het er mag zijn. Maar dan kom je toch bij Sodom en Gomorra uit? Daar werd openlijk voor seksualiteit en het bedrijven daarvan uitgekomen. Men eisten zelfs de gasten op om seksualiteit mee te bedrijven. Daar komt het werkwoord sodomie vandaan.

¨In principe is sodomie de naam voor de seksuele uitspattingen waarvoor God de stad Sodom met verwoesting bestrafte, maar niemand weet precies welke uitspattingen dat zijn geweest. Het begrip is voor bestialiteit gebruikt, maar ook veel voor homoseksualiteit.¨ M. Dekkers, Lief dier: over bestialiteit, 1992, p. 134

Zoekend over de uitleg kwam ik naast de veelal Christelijk geïnspireerde uitleg uit bij het volgende uitleg. Deze is geïnspireerd door de Zohar: ¨Vanuit het Jodendom: is de zonde van Sodom en Gomorra: niet gastvrij zijn.

Niet vrijgevig, niet gastvrij zijn; de mens in nood niet helpen: daar staat de doodstraf op.¨

Door Estelle Frankel: De wijsheid van het niet weten

 

Hoe kan liefde zondig zijn?

De laatste uitleg geeft mij zicht op mijn vraag. Hoe kan liefde die door God gegeven is zondig zijn?

Seksualiteit is een normale menselijke behoefte, net als eten, drinken, slapen enzovoort. Alle behoeften kunnen leiden tot verslavingsgedrag, tot excessen of omgaan met.

Als behoeften op een normale manier de ruimte krijgen, kan er gezond gedrag ontwikkeld worden in het omgaan met. Dan is het je bewustzijn die je helpt om met je behoeften om te gaan Als het onderdrukt wordt; kan het openspringen en ongecontroleerd naar buiten komen. Als het geïdealiseerd wordt kan er ook geen normale omgang mee plaatsvinden.

Zeven tips bij Wat betekent Sodom en Gomorra?

1.

Wat betekent seksualiteit voor jou? Waar ligt voor jou de openheid of het taboe? Mag je seksualiteit beleven zoals het voor jou prettig is? Accepteer je eigenheid en sta open voor jezelf. Ont-zondig seksualiteit en zie jezelf als mens met natuurlijke behoeften

2.

Seksualiteit is een normale menselijke behoeften. Zodra jij vanuit liefde in contact bent met je medemens kan liefde gedeeld worden, met beider goedvinden. Seksualiteit geeft een toegevoegde waarde aan de liefde die je voelt.

3.

Seksuele energie is levensenergie. Zodra seksuele energie een rol gaat spelen, gaat alles leven, krijgt het glans en wordt je geraakt. Seksuele energie ligt in essentie in de basis van heel veel levensprocessen. Het gaat over: ik mag genieten van…., Je kunt zijn.

4.

Zolang je een ander nodig hebt om jezelf te vervullen, sta je nog niet in liefde naar jezelf.

De belangrijkste relatie is de relatie met jezelf: hou van jezelf, accepteer jezelf zoals je bent. Liefde kan en mag dan gedeeld worden.

5.

Het taboe doorbreken kan als we zien waar het in essentie omgaat. Je niet laten leiden door je instincten. Ontwikkel bewustzijn over jezelf en over je gedrag. ¨Er is een correlatie tussen moreel verval en het ondergaan van een samenleving.¨ https://www.vrijspreker.nl/wp/2011/09/sodom-en-gomorra/

6.

Seksualiteit is door de kerken altijd beladen met schuld en zonde. Hiermee werd er een klimaat gecreëerd om datgene wat men niet wenste, te laten gebeuren. Hierdoor konden macht en manipulatie een rol spelen.

7.

Seksuele energie, is leven-gevende energie, transformerende energie. Het is de liefde van God die je verbindt en die je opent.

 

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog.

Neem dan contact op

 

Reageer

Via Sophia