Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Herkenning van je traumasporen

Herkenning van je traumasporen

Traumasporen, Bessel van der Kolk heeft een gelijknamig boek geschreven over de sporen die trauma in het lichaam achterlaten. Na het overlijden van mijn ex-partner ging ik door een emotionele rollercoaster. Enerzijds er zijn voor de kinderen. Anderzijds kwamen oude herinneringen, oude pijnstukken naar boven.

Mijn partner en ik kwamen elkaar tegen in onze pijnstukken, van afwijzing, onbegrip, niet gezien, niet erkend worden. En vooral de vanzelfsprekendheid. Natuurlijk weten we alles aan de bizarre situatie die was ontstaan. Waar het uiteindelijk om ging is dat de emotionele stukken die ik ervoer raakte aan de emotionele stukken van mijn partner. Het tikte aan en versterkte die gevoelens.

Trauma in ons lichaam

In ons lichaam en dit geldt beslist ook voor jou, is de pijn en de trauma’s die je eerder ervaren hebt opgeslagen. Ze kunnen een tijdlang weggestopt worden maar zodra ze getriggerd worden zijn ze weer actief. Dit is een belangrijk moment. Enerzijds om te ervaren wat er gebeurt, anderzijds om te erkennen dat hier jou pijn zit.

In gesprek met elkaar konden we benoemen wat we voelde, wat er gebeurde en waardoor we elkaar triggerde. Juist door het samen te delen, te herkennen en te erkennen konden we uit deze vicieuze cirkel stappen. Deze pijn was niet tussen ons, maar kende we beiden uit een vroegere situatie. Het gevaar is groot om opnieuw in zo’n oud traumaspoor te stappen zonder in de gaten te hebben wat je doet.

Herkenning en heling

Ondanks of misschien dankzij de gesprekken met mijn partner voelde ik dat er nog wat was. Op een bepaalde manier was ik niet geheel aanwezig. Ik was niet helemaal mezelf en probeerde te voelen wat er in mij speelde. Van mijn sjamanistische lerares Linda Wormhoudt heb ik geleerd dat het vroeger heel gebruikelijk was om niet in een rechte lijn van en naar de begraafplaats te gaan, zodat de spirit van de dode je niet zal volgen. Hier gaat het over de zogenaamde ‘dodenpaden’. Nu had ik het gevoel dat er dode energie in mij was. Ik kon het leven niet helemaal voelen. En was erg bezig met de zin en de zinloosheid van het leven zonder nuances en zonder liefde.

Samen met m’n stemtherapeut keken we naar wat ik beleefde in mijn lichaam en hoe ik dit kon uiten. Ik ervoer heel duidelijk dat ik afscheid van hem nam en hoe ik mijn lichaam reinigde van alle energie die niet van mij was. Wij hadden ‘n relatie gehad waar systemisch gezien de rollen niet goed verdeeld waren. Ook later was duidelijk dat hij dit patroon voortzette.

Daar waar de rollen in een systeem niet goed worden verdeeld, neemt de ander de rollen op die zijn blijven liggen. Daarmee kan een systeem zo goed als mogelijk functioneren. In mijn lichaam werd deze onbalans, welke nog als energiepatroon aanwezig was, hersteld.

Herstel mannelijk vrouwelijk evenwicht

Toen ik daar met een vriend over sprak zei hij: bij jou is het zo duidelijk: ‘Toen ik je leerde kennen had jij zoveel mannelijke energie bij je. Logisch jij moest ook de mannen rol op je nemen, je was zo daadkrachtig. De afgelopen jaren ben je zoveel meer in je vrouwenkracht gekomen.’

Het omgaan met je persoonlijke trauma, pijn en emoties vraagt veel bewustzijn. In ons leven krijgen we de mogelijkheid om dit te leren, om te leren met onszelf te leven en leren dat naast verdriet vreugde een heel belangrijk aspect is. Deze ontwikkeling heb ik mogen vorm geven in het Snakes en Ladders spel. In dit spel kan je vanuit je persoonlijke levenservaring ontdekken wat je nodig hebt, wat je fijn vind en waar je je nog in mag ontwikkeling. Hopelijk is het spel eind oktober zover om online te gaan. Hier kun je je inschrijven voor 22 euro per jaar. Voorbeeld van pagina vind je hier.

Herkenning van je traumasporen: zeven overwegingen

1. Trauma kan heel lang sluimeren, als er geen triggers zijn, lijkt het niet aanwezig. Zodra ze getriggerd worden, kun je afvragen hoe deze pijn ineens zo actueel kan zijn.

2. Zodra trauma herbeleefd worden is het van het belang om te ervaren wat er gebeurt, anderzijds om te erkennen dat hier jou pijn zit.

3. Herkennen dat het jou pijn is, is een belangrijk onderdeel in het proces van heling.

4. De energie van pijn, en trauma lijkt besmettelijk. Jij ervaart de pijn, van daaruit reageer jij en de ander reageert vanuit zijn pijn. Het is niet besmettelijk, jij triggert de ander.

5. Ieder kan alleen voor zichzelf bepalen wat hij of zij doet met zijn pijn en trauma. Ga je het bewust aan? Of moet het toch opnieuw weggestopt worden?

6. Trauma is niet gebonden aan dit leven, het niet invullen van de systemische rollen is ergens begonnen. Daar ligt trauma onder, generationele trauma. Als deze niet wordt aangegaan wordt zij overgedragen naar de volgende generatie.

7. Mijn kinderen hebben een generationeel trauma overgenomen. Hoe zij hiermee omgaan, of ze dit voelen en ervaren is niet in te vullen. Uiteindelijk zijn we allemaal een onderdeel in de generationele lijn. Ieder van ons heeft hier zijn eigen werk te doen.

Voor het gratis ebook klik hier. Contact voor een gesprek of een horoscoopduiding kan hier.

Reageer

Via Sophia