Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Het belang van eigenliefde

Het belang van eigenliefde.

Het nieuwe jaar is net begonnen. Voor veel mensen de gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het toekomende jaar.

Heb jij ook je goede voornemens voor het komende jaar geformuleerd?

Nu is het de kunst om je voornemens in praktijk te brengen. In de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. Je kunt je intentie vrij gemakkelijk neer zetten, maar je gedrag veranderen vraagt wat meer van je. Het kost inspanning om gedrag te veranderen; totdat het een gewoonte is geworden. Dan is het niet moeilijk meer. Zodra de gedragsverandering in je dagelijkse leven vorm heeft gekregen, kun je de vruchten plukken van deze gedragsverandering.

De schrijver Ralph Waldo Emerson (1803-1882) gaf een goed advies om dat te bereiken. Hij schreef:

Zaai een gedachte en oogst een daad; zaai een daad en oogst een gewoonte; zaai een gewoonte en je oogst een karakter; zaai een karakter en je oogst een bestemming”.

Wat heeft je goede voornemen nu met eigenliefde te maken?

Voor wie ben je bereid om je gedrag te veranderen? Welke persoon is het waard, dat jij bereid bent deze inspanning te leveren? Je hebt een heleboel liefde nodig om jezelf te veranderen. Er is een heleboel liefde nodig om deze inspanning te leveren, dit vol te houden, en om jezelf te ondersteunen. Nog meer liefde is er nodig om jezelf in liefde te supporten, te begeleiden en je doel in het oog te houden.

Liefde voor jezelf, liefde voor je doel en liefde, maar ook zicht op de weg.

Gradaties van liefde

Deze week droomde ik over de verschillende gradaties van liefde. Eigenliefde is de meest essentiële vorm van liefde. Liefde accepteren is jezelf accepteren. Vaak zeggen we uit gewoonte nee tegen liefde.

We hebben geleerd niet egoïstisch te zijn. Het mooie is dat eigenliefde niets met egoïsme te maken heeft. Eigenliefde heeft te maken met erkenning van jezelf. Met verbinding van jezelf. Wanneer je liefde voelt, weet je dat ze echt is.

Vanuit liefde kunnen proactief reageren op een situatie, je kiest, je weg. Dan hebben je liefde voor jezelf, voor je doel en voor de weg die je gaat.

Reageren op een situatie bevat veel minder eigenliefde. Heel vaak reageer je omdat je niet anders kan, je kan het met tegenzin doen, je kunt je slachtoffer voelen. Je kiest niet voor deze weg.

Vanuit opportunisme reageren, bevat wel degelijk eigenliefde. Het lijkt te zitten tussen reageren en proactief zijn. Je kiest niet vanuit je zijn voor je weg; Je kiest omdat het je beter uitkomt, niet omdat jij ziet dat dit jouw weg is. Bij het reageren vanuit opportunisme, ben je in het bezit van eigenliefde, maar in hoeverre de liefde zich uitstrekt naar je weg en de mensen om je heen is de vraag.

Destructief gedrag getuigt van verzet. Je bent het er niet mee eens. Er is weinig eigenliefde zowel voor jezelf als voor anderen en zeker de weg die je gaat is niet de weg waar je voor gekozen hebt.

Vanuit destructief gedrag gaan naar proactief gedrag; de weg gaan naar eigenliefde.

Als je eerlijk bent naar jezelf, merk je dat je heel vaak vanuit verzet reageert. De problemen die je tegenkomt, hebben vaak te maken met het feit dat je niet vrij stroomt. Dat je niet de liefde voor jezelf voelt en dat je je vaak verzet.

Ook al ontdek je dat je nog niet vrij kunt stromen; in het nieuwe jaar wordt je uitgenodigd om je meer en meer te verbinden met de Onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde is om ons heen. Zij herinnert ons aan onze oorsprong. Zij herinnert ons aan onze bestemming.

Je hoeft niet langer afgescheiden te zijn van de Bron. Hoe meer je de liefde door je heen kan laten stromen, hoe meer steun en overvloed je kunt ervaren. Want je weet dat deze liefde voor jou bedoeld is.

Leer te vertrouwen

Vertrouwen is veel gemakkelijker dan je denkt. Help jezelf, door de bevestiging, dat het goed is om te vertrouwen. Vertrouwen omhelst de liefde. Angst zet je vast, en zet je klem. Je raakt dan uit de verbinding. Liefde kan dan niet meer stromen. Liefde gaat niet samen met angst. Ook al weet je niet wat er gaat gebeuren, vertrouw dat je op de goede weg bent, dat je die dingen zult ervaren die voor jou van belang zijn. Stap in de liefde, stap in de stroom van onvoorwaardelijke liefde. Je wordt opgenomen in de stroom van liefde, je groeit, en je ontvangt datgene wat je nodig hebt.

Elke keer dat je de weg kwijt ben, vraag dan om onvoorwaardelijke liefde. Als je twijfelt vraag dan om onvoorwaardelijke liefde. Ook als je het niet weet: vraag om onvoorwaardelijke liefde. Er is altijd voldoende liefde. Deze liefde is onuitputtelijk.

Alles veranderd

Ook al lijkt je oude leven veilig en vertrouwd; niets zal hetzelfde blijven. Hoe graag je vasthoud aan het oude en vertrouwde: Jij hebt gekozen om nu te leven. Jij hebt gekozen een pionier te zijn in deze tijd. Ook al wordt je verleid om het comfortabele op te zoeken; kies voor datgene waar jij voor bedoeld bent. Natuurlijk behoud jij je vrije wil. En soms zit het mee, en soms zit het tegen. Het past allemaal bij de ervaringen die je nodig hebt. Ook daarin zul je voor een ander een voorbeeld zijn.

Liefde is de verbinding, deze afstemming op liefde is het koord dat ons allen verbindt.

Gebaseerd op ´n persoonlijke droom en persoonlijke uitleg, 2 artikelen vanuit spirituele teksten en wakkere mensen.

Zeven tips bij Het belang van eigenliefde

Tip 1.

Heb je goede voornemens voor dit jaar? Wat wil je dit jaar ervaren, creëren en ontwikkelen? Ontdek, wat je wensen en verlangens zijn. Jouw wensen en verlangens zijn het voertuig waardoor jij enerzijds je eigenliefde kan ontwikkelen, maar waarmee jij ook je leven mee kan creëren.

Tip 2.

Wat je verlangen ook is, bedenk hoe je het voor jezelf kenbaar kan maken. Maak een moodboard, schrijf je intentie op. Visualiseer hoe jij je zal voelen als jij je verlangens gecreëerd hebt.

Tip 3.

Observeer jezelf. Waar speelt valse bescheidenheid een rol? Dit is jou excuus om je verlangens niet in de wereld te zetten. Valse bescheidenheid is energie die niet stroomt.

Tip 4.

Jezelf gunnen dat je het goed hebt, jezelf gunnen dat je iets voor jezelf creëerde heeft niets met egoïsme te maken. Als jij jezelf gunt dat je het goed hebt, kun je vanuit hier meer voor een ander betekenen.

Tip 5.

Naast het stellen van een intentie, het hebben van een wens, kun je datgene doen wat je wens dichterbij brengt. Spreek met mensen over je verlangen. Misschien zijn er al kleine stappen die je kan zetten om je verlangen te realiseren.

Tip 6.

Houd je verlangen levend. Zelfs het grootste doel, begint met een gedachte, een verlangen, een stap. Denk elke dag aan je verlangen. Voel dat het een deel van je leven wordt. Neem dagelijks je verlangen mee in je denken, voelen en zijn. Voel hoe het zou zijn als je verlangen werkelijkheid zou zijn.

Tip 7.

Verlangen is de brandstof in het leven van de mens. Zonder verlangen zou er geen creatie zijn, zonder verlangen is er geen vooruitgang. Jou levenswens, jouw levensdoel krijgt vorm door het verlangen dat je ervaart. Door de liefde die door je heen stroomt.

 

Wil je ontdekken hoe je destructief los kunt laten?

Wil je weten hoe jij met jezelf aan de slag kan?

Neem dan contact op.

Ik help je graag, om jouw verder te helpen in je ontwikkeling.

Reageer

Via Sophia