Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
energiehuishouding

Jij en je energiehuishouding

Jij en je energiehuishouding

Hoe zit het met je energie huishouding? Waar krijg je energie van? Juist in deze griep periode is het heel belangrijk om je te realiseren wat je energie geeft en waar jij je energie aan kwijt raakt.

Wat we ons niet vaak realiseren is dat wij, ons lichaam, een generator is van en voor energie. Door te slapen krijg je energie, door te eten krijg je energie, maar ook als je ergens blij of gelukkig van wordt krijg je energie. Maar we verliezen energie als we dingen doen waar we ongelukkig van worden of als er een probleem of blokkade is in ons lichaam.

Belangrijk om stil te staan bij jou energie: hoe fit en gezond voel jij je? Waar wordt je blij van? Wanneer heb je voor het laatst gelachen? En wanneer heb je voor het laatst gehuild? Doe jij dingen waar je blij van wordt?

Een mens is een behoorlijk gecompliceerd wezen. Ziekte is over het algemeen een aanwijzing dat je niet goed in je energie zit, dat er ergens een blokkade of een probleem is. Je lichaam geeft uitdrukking aan wat er in jou leeft. Tot nu is dit vrij algemeen en bekend. Maar wat doe je met deze informatie? Wat doe jij bijvoorbeeld om je gezond en fit te voelen, om bijv de griep te weerstaan ?

Als generator van energie heeft je lichaam ´n opslag mogelijkheid van energie. Van n nacht slecht slapen wordt je dus niet zomaar ziek. Het gaat er ook niet om om n oordeel te geven. Bekend bij kinderen is, dat ze bijv hangerig of ziek worden als ze een bepaalde groeispurt doormaken. Ook dat kan bij volwassenen. Je lichaam kan je door middel van ziekzijn ondersteunen in een bepaald proces.

Jouw energie huishouding is een belangrijk en persoonlijk punt van aandacht. Daar waar jij blij van wordt hoeft een ander niet blij van te worden. Door jezelf te zijn, je uit te spreken en te volgen wat er in je leeft, lever je een belangrijke positieve bijdrage in je energiehuishouding. Help jezelf, doe leuke dingen, kies voor de dingen waar je blij van wordt. Als je het moeilijk hebt deel dit met anderen. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde, gedeelde smart is halve smart. Ergens weet je het, kan je er ook naar handelen?

Zeven tips voor jou energiehuishouding

1.

Wat is je overtuiging over griep: als je gelooft dat je zonder meer de griep krijgt als je in aanraking komt met iemand die ziek is; dan krijg je gelijk. Als je overtuiging is dat jou lichaam, jouw afweer dit aankan: dan krijg jij ook gelijk. Kijk goed naar je overtuiging omtrent ziekte en gezondheid. Je overtuiging hoor je vaak naar voren komen in je uitspraken.

2.

n Balans tussen inspanning en ontspanning ondersteunt je energiehuishouding. Als jij je volledig uitput, heb je meer tijd en energie nodig om je weer lekker in je vel te voelen. Te weinig inspanning of te weinig ontspanning zorgt beide voor vervlakking in je leven.

3.

Geef ruimte aan je gevoelsleven: Hoe voel jij je en mag je dit ervaren en beleven? Jou gevoelsleven is een belangrijk functie in je energiehuishouding. Als je gevoelens onderdrukt of niet mag voelen; dan kost dit energie.

4.

Hoe ga je om met je tijd? Als je voortdurend onder tijdsdruk staat, is dit niet bevorderlijk voor je rust en gevoel van welbevinden; dit heeft ook zijn weerslag op je energiehuishouding.

5.

Gevoel van welbevinden, veiligheid, onzekerheid er zijn zoveel factoren binnen en buiten je die invloed hebben op je energiehuishouding. Hoe minder weerstand je hebt tegen datgene wat op je afkomt of op je pad komt, hoe minder jij je energie daarin zal verliezen.

6.

Je kunt zelf veel doen aan je energiehuishouding door hobby’s en dingen te doen waar je hart naar uit gaat. Daar waar jij blij van wordt, wat je vreugde geeft: daar krijg je energie van. Dat kan je geliefde zijn, je kinderen, je werk of de activiteiten die je onderneemt.

7.

De ultieme manier om je energie te verhogen is leven in afstemming op datgene waar jij bedoeld voor bent. Dat jij je innerlijke kompas gebruikt om je leven in te vullen, dat jij je zielsmissie leeft en dat jij geïnspireerde acties neemt op dat gene wat er in je leeft. Leven in afstemming geeft je vervulling en voldoening die jou algehele energie dermate verhoogd, zodat jij in staat bent meer energie te bevatten en daardoor als het ware licht uitstraalt.

Heb je vragen of wil je informatie? Neem dan contact op 

 

Reageer

  • Jan
  • 17/02/2020
  Beantwoorden

  Een mooie beschouwing.
  Klopt echt….

  • Jan
  • 17/02/2020
  Beantwoorden

  Een hele mooie beschouwing…….
  Klopt echt wat je zegt…

Via Sophia