Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Kom in je lichaam!

Kom in je lichaam!

Wat een vreemde titel, je zit toch al in je lichaam? Als het goed is wel natuurlijk. Maar als jij burn-out klachten hebt, dan kan ik je vertellen dat jij niet in je lichaam zit. Je zit in je hoofd! Dit zal beslist bij meer klachten van toepassing zijn. Je lichaam, is heel geduldig, ondersteunt je van alle kanten, tot dat.

Totdat jij grenzen hebt overschreden, zodanig dat je tol moet betalen. Je lichaam wil best ver gaan om zaken voor je op te vangen. Het kan heel veel, is heel slim, heel wijs, maar je hoofd heeft daar geen weet van. Die wil het liefst zonder lichaam functioneren. Zolang jouw lichaam je niet tot stoppen dwingt ga je door. En dan ben je ver heen.

Dan ben je ver heen!

Wat bedoel je daarmee? Wel het lichaam heeft zoveel rek, zoveel reserves, maar als jij alles doet wat ten koste gaat van je lichaam. Dat je roofbouw pleegt, je lichaam uitwoont, maar geen energie teruggeeft dan moet je van ver terugkomen. En het gekke is, vaak heb jij geen idee waar het over gaat; want je zit niet in je lichaam.

Terugkomen

Hoe zou je dan terug moet komen? Wel, door terug je lichaam te bewonen. Kijk maar eens waar je ademhaling zit, waar je aandacht zit. Is je ademhaling oppervlakkig? Met je aandacht overal en nergens? Probeer maar eens om je ademhaling naar je buik te brengen. Het proberen helpt al, dan kom je al een beetje terug. Breng dan je aandacht naar het hier en nu; kijk waar je bent, voel en ruik. Je zintuigen kunnen je helpen om in het hier en nu aan te komen. En wat voel je dan?

Hoeveel pijn je lichaam doet? Ja dat is je lichaam in zijn poging om je terug te halen. De tol of de kosten om jou afwezigheid op te vangen. Je was vergeten dat je een lichaam hebt om voor te zorgen, je was vergeten dat je lichaam zorg nodig heeft, misschien was je ook wel vergeten dat jij zorg nodig hebt. Lichaam en geest gaan tenslotte samen. En als je hier bent aanbeland, dan is er een weg terug. Een weg die je brengt bij aandacht voor je lichaam, voor je geest, voor je grenzen, voor de aandacht die jij je zelf mag geven en de aandacht die je dan weer kunt geven.

Kom in je lichaam! Zeven tips;

1. Je hoofd kan denken dat je zonder je lichaam kan. Je lichaam laat je weten dat je hoe dan ook, in leven, je lichaam als vervoermiddel nodig hebt.

2. Als hoofd en lichaam gaan samenwerken ontstaat er een kracht, waar de energie stroom op gang komt, wat je kan helpen om een vervuld leven te creëren. Zonder aandacht voor je lichaam is een vervullend leven niet mogelijk.

3. Je lichaam heeft een aantal basiszaken nodig: inspanning en ontspanning, aandacht en zorg, liefde en voeding. Lichaam en geest gaan hierin samen om dit zowel te geven als te ontvangen.

4. Grenzen, rekening houden met; beiden zijn essentieel om te leven met jezelf en rekening te houden met je jezelf. Dit is een belangrijke basis in zelfzorg en zelfliefde.

5. Er voor iedereen zijn, maar voor jezelf afwezig zijn is een belangrijke valkuil bij Burn-out. Kun je jezelf toestaan dat je er ook voor jou mag zijn. Dat je rekening mag houden met jezelf? Dat als jij er niet bent, voor jezelf, wie dan wel?

6. Aanraken, aangeraakt worden, is alleen maar fijn als je in je lichaam zit. Zodra je niet in je lichaam maar in je hoofd zit, kan aanraking als grensoverschrijdend worden ervaren.

7. Intimiteit, liefde delen is alleen mogelijk als je aanwezig bent. Aanwezig in alle delen van je systeem, in alle delen van je wezen. Je lichaam is een onderdeel van je Zijn. Maar we bestaan op zoveel meer levels. De basis ligt in je lichaam. Als jij ontspannen bent in je lichaam, kun jij je zoveel meer verbinden met de andere levels van je leven.

Herken jij je in bovenstaande situatie en wil jij meer in je lichaam komen? Neem dan contact met me op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia