Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Schaamte over mijn ervaring

Schaamte over mijn ervaring

Vorige week een computercrash; al mijn plannen werden gewijzigd.

Het heeft me naast de dromen die ik had, veel inzichten gegeven. Het inzicht dat ik kreeg was dat ik meer van de pijn waar ik vandaan kom mag delen en het pad dat ik vervolgens gelopen heb.

Ik heb het altijd ingewikkeld gevonden om over mijn 1e huwelijk te spreken. Ik voelde me gevangen in mijn relatie. Maar daar was ik toch zelf bij?

Precies daar zit de crux. Ik zat in een relatie voelde me ongelukkig en gevangen. Maar ik kon niet de vinger op de zere plek leggen. We zijn inmiddels heel wat jaren verder, toch heeft deze relatie heel wat sporen achtergelaten.

Gevoelens van machteloosheid, schaamte en schuld

Naast het feit dat ik me helemaal klem voelde zitten, dat ik wel keuzes moest maken, heeft het na de keuze ook veel inzicht en ontwikkeling gebracht. Er zijn nog onderdelen in die machteloosheid die onlangs bevrijd mochten worden. Die machteloosheid lag vooral op de schaamte en schuldgevoelens.

Ik schaamde me dat dit mij overkomen was. Nu weet ik dat niets voor niets gebeurd. Dat hier een les zat die ik blijkbaar moest leren. Door deze schaamte toe te laten, deze machteloosheid te doorvoelen en de schuldvraag los te laten kon er zoveel bevrijd worden. Gevoelens die blijven knagen, kunnen je zo ziek maken. Toch zijn met name schaamte en schuld hele zware gevoelens die je niet vanuit je ratio kunt benaderen. Naast de overtuiging die hierop zit, raakt het iets wat zo diep in je wezen zit, zodat je er heel moeilijk bij komt.

De afgelopen jaren heb ik veel mogen leren, maar ik ben mezelf steeds tegengekomen. Ik moest mijn eigen angeltjes uit de pijn halen. En die kom je op de meest onverwachte momenten tegen. Het heeft me zo geholpen om steeds eerlijker naar me zelf te zijn. Steeds meer toe te laten wat ik voel en dit niet te veroordelen.

Zo kunnen de zaken die tegenzitten een onverwacht voordeel opleveren. Uiteindelijk gaat het altijd om onszelf. Leren we de les en kijken we onszelf in de spiegel aan.

Binnenkort verschijnt er een nieuw ebook over deze periode. Ik hoop dat ik je mag meenemen in de lessen die ik geleerd heb.

Zeven overwegingen bij Schaamte over mijn ervaring

1. Alle gevoelens en emoties geven weer hoe iets in ons resoneert.

2. Gevoelens en emoties zijn belangrijk om er aandacht aan te geven. Zij helpen je de juiste richting te bepalen.

3. Emoties zetten je in beweging. Gevoelens liggen aan de basis. Zij zijn een afspiegeling van je werkelijke behoeften. Emoties zijn tijdelijker en kunnen voorbij drijven.

4. Onverwerkte emoties kunnen infecteren en je systeem vervuilen. Dat wil zeggen dat je ziek kunt worden door onverwerkte emoties.

5. Iedereen heeft gevoelens en emoties; ze zijn een belangrijke bron van inzicht en inspiratie. Ze helpen je om het leven beter aan te gaan en situaties beter in te schatten.

6. Accepteer datgene wat je voelt, het is daar als een signaal voor jou.

7. Onderdrukken van gevoelens en emoties maakt je vlak en zwaar. Je bent een mens, je bent een emotioneel wezen. Sta toe dat je bewogen wordt en beweegt!

Wil je naar aanleiding van dit artikel met me afspreken? Klik hier. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia