Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
deelpersoonlijkheden

Verschillende deelpersoonlijkheden

Verschillende deelpersoonlijkheden

Wat gebeurt er in mij?

Door alle veranderingen in het leven ben ik zoekende naar een nieuw evenwicht. Zo blij als ik kan zijn, zo verdrietig ben ik. Het oude laat ik achter, k ben zelfs boos. Waarom kan het niet bij het oude blijven?

In mij leeft er een grote familie met allemaal een eigen karakter. Als je goed oplet herken je dat in jou ook zo’n grote familie leeft. De één is blij, de ander zorgt voor verandering. Maar er zijn familieleden die niet van veranderingen houden. Die zich verzetten tegen elke verandering, die boos worden als er weer iets nieuws op hun pad komt.

In mij woedt er een strijd. Een strijd die het oude wil behouden en het nieuwe niet aan wil gaan. Die weet dat hij het gaat verliezen. Noem hem de vasthouder. Het deel van mijn persoonlijkheid die wil dat alles bij het oude blijft.
Deze vasthouder kan niet blij zijn. Wil boos zijn, Wil klagen, Wil gelijk hebben, Wil zijn kont tegen de krib gooien. Gewoon omdat …
Het is een deel van t gewonde kind wat niet geheeld wil worden.
Wat zich verzet tegen veranderingen, Wat zich verzet tegen de lichtheid van het bestaan, Wat zich verzet tegen gelukkig zijn.

Kijk naar je weerstand

Kijk naar jouw weerstand, jouw verzet en voel welk deel in jou zich nog verzet, nog niet mee wil gaan met alle veranderingen die nu gaande zijn. Welk deel voelt, dat ondanks zijn verzet, het de veranderingen niet tegen kan houden. Dat deel dat tegen wil en dank in het licht gezet wordt, geheeld worden. Oude pijn mag los gelaten worden, ouden wonden mogen genezen worden.

Je oude geloof systeem mag aan het kruis, het voldoet niet meer.

De nieuwe jij mag opstaan, zoekend naar een nieuw evenwicht.

Het is niet dat je dan weet hoe alles in elkaar steekt, dat je geen vragen hebt. Integendeel je gaat een nieuwe weg, met nieuw zicht en nieuwe uitgangspunten.

Hoe meer harmonie er is in jouw innerlijke familie, hoe meer vrede je in jezelf kunt ervaren. Vrede, vertrouwen en liefde voor jezelf helpen je om je persoonlijk pad te gaan en meesterschap te bereiken.

Via een inzicht-transformatie gesprek kan jij zicht krijgen op welke stappen jij te gaan hebt om persoonlijk meesterschap in jezelf te ontwikkelen.

Zeven tips bij Verschillende deelpersoonlijkheden

Tip 1.

Doe geen nieuwe wijn in oude zakken. Oude gewoontes en overtuigingen brengen je niet waar je wil zijn.

Tip 2.

Elke deelpersoonlijkheid heeft een eigenheid, net als alle leden van een familie. Sommige ken je bij naam. Luister naar wat elk je te vertellen heeft. Elk draagt bij als deel van het geheel.

Samen vormen ze jou heelheid. Jouw zijn. Jouw erkenning van elk deel draagt bij tot vrede en rust in jou.

Tip 3.

De kleinste stem, brengt soms het meest elementaire detail. Niet de grootste en de brutaalste heeft het voor het zeggen, ook al zou je dat denken. Het is het kleine stemmetje wat je de grootste inzichten kan geven.

Tip 4.

Vereenzelvig je niet met één deel van je persoonlijkheden. Je bent en ..en. Door je er niet mee te vereenzelvigen kun je zien, horen en voelen wat er speelt. Door je te vereenzelvigen verlies jij je zicht op wat er speelt.

Tip 5.

Veranderingen in je leven, brengt je hele familie (deel persoonlijkheden) in beroering. Ieder moet opnieuw zijn plekje vinden. Ieder ervaart de veranderingen op zijn wijze en heeft er mee te dealen. Raak er niet door van streek. Kijk wat elk van hen nodig heeft en geef hen datgene om met de veranderingen die er zijn om te gaan. Aandacht en luisteren wat er speelt, is cruciaal.

Tip 6.

Neem geen genoegen met… Deel persoonlijkheden, delen van jouw familie kunnen soms zeggen: ¨Oké, als het niet anders kan…¨ en gaan dan passief agressief gedrag vertonen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Onderzoek wat de weerstand is. Voel wat er in je speelt, wat de twijfel, weerstand of angst is. Juist je innerlijk dialoog, geeft duidelijkheid. Je dromen, intuïtie en je gevoel zijn belangrijke aanwijzingen in wat er speelt.

Tip 7.

Jouw liefde, jouw geloof en jouw overtuiging van wat de bedoeling zijn de belangrijkste elementen in gesprek met je innerlijke familie. Jij kan ze geruststellen, jij kan ze vragen naar waar ze bang voor zijn. Door jouw liefde en zachtheid kan jij ze meenemen in de nieuwe wereld van veranderingen. Samen met jouw liefde, geloof en vertrouwen durft jouw hele innerlijke familie de verandering aan te gaan.

 

Ook in de laatste ganslegging gaat het over wat je bij jezelf kunt voelen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? 

Neem contact op

Reageer

Via Sophia