Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Je innerlijke saboteur, 7 tips om hier mee om te gaan

Ieder mens heeft meerdere onderdelen van zijn persoonlijkheid. De vorige keer heb ik vooral over de innerlijke criticus gehad. Deze keer wil ik de innerlijke saboteur bespreken. De innerlijke saboteur wil jou ook beschermen. Hij werkt alleen anders. Waar de innerlijke criticus je vooral in woorden en uitspraken probeert te beschermen, gaat de saboteur over het handelen. Beiden hebben veel overlapping met elkaar. Maar vanwege het gedragsaspect is het belangrijk dat jij ook de saboteur in jezelf gaat herkennen.

Voorbeelden waar je de saboteur in kunt herkennen is in perfectionisme, in pleasen, te laat komen, te vroeg komen, vermijden, drammen, fouten, (bijna) ongelukken, enz.
De perfectionist komt niet in actie, omdat het nog niet goed genoeg is. De drammer zet ons in actie, maar kijkt niet naar zijn situatie en geeft geen rust. De vermijder gaat het contact niet aan en de te laatkomer maakt zijn eigen regels. Diegene die voortdurend (bijna) ongelukken heeft is letterlijk destructief en heeft het vaak niet in de gaten.
De kern van innerlijke saboteur is het innerlijke agressieve kind. Het kind in jou had niet de tools om om te gaan met haar situatie; ze was machteloos. Agressie is van nature vernietigend. Omdat jou innerlijk kind haar agressie niet kon richten naar de volwassenen, richtte jou kind dat op zichzelf om de situatie te kunnen hanteren.
Je innerlijke saboteur is ontstaan in de kindertijd en heeft een destructief element in zich. Naast dat het jou beschermt, wil het controle hebben. En hij weerhoudt je ervan om gedurfde stappen te nemen bij het verwezenlijken van jouw idealen. Als jij je persoonlijke ´ikken´ niet leert (h)erkennen, houd(t)(en) deze je in de greep en leeft zich uit totdat jij er aandacht aan gaat geven. Door je bewust te worden van je verschillende delen van je persoonlijkheid, kan je met hen in gesprek gaan.

Het gewaarworden van wat we doen, wat dit ons te zeggen heeft, geeft bewustwording. Dan kan je er achter komen dat het ik, het ego andere delen van de persoonlijkheid ontkent heeft.

Deze delen worden niet geleefd, zij zitten in onze schaduw. Deze herkennen we vaak in onze allergieën. Dan kan je er niet tegen dat iemand dat iemand ´haantje de voorste´ is, daar kan je dan zo boos over worden, dat die persoon het waagt ´haantje de voorste´ te zijn en niet iedereen gelijke kansen geeft. Dit deel heb jij dan niet geleefd, ook al zou je het diep in je hart wel willen.

Wil je hier mee over weten download dan het e-book 

7 Tips

Tip 1. Kijk naar je hoe je handelt. Als jij je volledig op je gemak bent, in je comfortzone zit, zul je anders handelen, dan wanneer je buiten je comfortzone gaat. Dus: hoe handel jij?. Wat valt jou op, of wat hoor je van anderen terug. Doe jij wat jij wil doen: in welke situaties, wel en wanneer niet?

Tip 2. Accepteer dat je een innerlijke saboteur hebt, maar sluit vriendschap met hem. Als jij niets wil weten van je innerlijke saboteur, heeft hij vrij spel, jij roept hem niet tot de orde.

Als jij zicht krijgt van je innerlijke saboteur, kan je vriendschap sluiten en heb jij inspraak hoe groot jou innerlijke saboteur kan zijn en hoe zelfstandig hij kan handelen.

Tip 3: Sta open voor de feedback van anderen, of vraag om feedback. Je innerlijke saboteur zit in je schaduw. Daar heb je zelf weinig zicht op. Van anderen hoor je hoe zij jou zien en hoe jij op hen overkomt. Ook jou allergieën, zitten in je schaduw. Hier zetelen ook jouw beperkende overtuigingen. Durf je open te schaduwzijde?

Tip 4. Kijk naar de keuzes die jij gemaakt hebt in je leven. Jouw saboteur zit in j schaduwzijde. In jouw schaduw zitten de delen die jij niet geleefd hebt. Maar daar zit ook jou kracht. Kijk wat jij nog niet geleefd en kijk of je daar nu wel ruimte voor kan maken.

Tip 5. In de saboteur zit heel veel energie; alleen deze energie is destructief naar jezelf gericht.

Kan jij voelen wanneer je tegen je zelf bent en op dat moment de shift maken om je energie anders te richten? Probeer het eens uit en kijk wat het jou oplevert.

Tip 6: Als jij niet meer destructief naar jezelf bent, verandert jou wereld: dan ben je niet tegen jezelf maar ga jij kijken wat voor jou werkt en daarna handelen. Sta open voor nieuwe invallen en ideeën. Hanteer daarbij het criterium of het goed voor je is. Neem hiervoor wat afstand van jezelf en kijk naar het grotere geheel.

Tip 7. Jouw innerlijke saboteur bevat een grote kracht. Terugkijkend in je leven kun je kijken wanneer jou innerlijke saboteur macht heeft gekregen. Kijk wat er toen aan de hand was. Wees lief voor jezelf en geeft jezelf de ruimte; want toen kon je er niet mee omgaan. Nu heb jij mogelijkheden die je toen niet had. Nu kan je hulp vragen als dat nodig is. Nu kan je de tools ontwikkelen om met jouw onmacht situatie om te gaan. Wees lief voor jezelf en geef jezelf die kans.

 

Reageer

Via Sophia