Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
inzicht door emotionele golven

Inzichten en emotionele golven

Inzichten en emotionele golven

De weg naar inzichten gaat niet altijd over rozen. Inzichten kun je op vele manieren bereiken.

  • via meditatie; de weg van de stilte,
  • via ervaringen,
  • via bewegingen,
  • via rituelen,
  • via denken,
  • via emoties

De weg van emoties

De weg van emotie’s is mogelijk een minder bekende weg om inzichten te verkrijgen.

Met name in de huidige tijd zijn er meer en meer mensen die via hun emoties inzichten verkrijgen.

Door de golven die emoties in je systeem kunnen veroorzaken, via hoogte en diepte punten, ontdek je de range van extase tot diepte donkerte van je ziel. Zo hoog je kunt gaan, zo diep je kunt voelen.

Juist als je het zo heftig voelt, gaat het over een voor jou belangrijk onderwerp.

Heftige emoties zijn niet alleen toebedeeld aan vrouwen, ook mannen kennen de achtbaan van gevoelens, mogelijk dat zij dat beter weten te verbergen.

Toch bevat deze achtbaan van emoties een enorme rijkdom in zich.

 

Inzicht door emoties

Wij leren het leven, ons zelf onder andere kennen door onze emoties. Onze emoties laten ons weten of we op de (voor ons) juiste weg zijn. Door onze emoties komen we al onze weerstanden en angsten tegen. Juist emoties laat ons het zien hoe belangrijk desbetreffend onderwerp voor ons.

Als het ons niets doet, dan is het mogelijk niet belangrijk voor ons.

Zodra je echter emotioneel geraakt wordt, in zowel positieve als negatieve emotie weet je dat daar iets is wat voor jou belangrijk is. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor je emoties. Net zoals je van blijdschap kunt genieten, mag je ook je verdriet voelen. Alles wat je voelt is waardevol.

Sta je emoties dus allemaal toe.

Ben je jaloers? Helemaal prima, het geeft jou de informatie waar je staat. Mogelijk ben je onzeker over jou rol of relatie.

 

Kijk naar de boodschap die de emotie voor je heeft.

Dat wat wij een negatieve emotie noemen is helemaal niet negatief.

Jaloersheid wordt over het algemeen als negatief gelabeld. Maar als jij de boodschap begrijpt dan kan jij je jaloersheid los laten. Net zoals angst, schaamte en schuld. Vaak vinden we dat hele lastige emoties. Maar ook zij zijn gewoon boodschappers aan jou; hoe jij hierin staat, wat jij kan doen om je te bevrijden. En ja wij mensen zijn gecompliceerde wezens. Sommige emoties lijken haaks op elkaar te staan. Sta ze toch gewoon toe. Jou gevoelsleven is soms een vat vol tegenstrijdigheden, dat mag. Weet dat jij niet de emotie bent, je hebt hem. Hij zal weer voorbij gaan. Soms kan jij jezelf helpen, bijvoorbeeld door het inzicht wat je krijgt vanuit je emoties toe te laten, een beslissing daarover te nemen en dan kunnen er nieuwe gevoelens en golven van emoties ontstaan. Belangrijk is om te onthouden dat wij mensen voelende wezens zijn. Dat maakt ons mens. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij met jezelf leert te leven. Dat jij jezelf kunt accepteren zoals je bent.

Zeven tips bij inzichten en emotionele golven

Tip 1.

Een mens is een voelend wezen. Gevoelens is onze grootste innerlijke rijkdom. Het geeft kleur, het geeft contrast, het brengt leven. Sta je gevoelens toe, kijk erna, luister erna, handel ernaar, maar identificeer je er niet mee.

Tip 2.

Sterke negatieve gevoelens zijn in staat om je het gevoel te geven dat zij je lichaam verscheuren. Jij probeert daardoor je gevoelens te minimaliseren. Belangrijk is om te kijken naar de boodschap van je gevoel. Wat doet er pijn? wat mis? Wat zou je dan wel willen? Neem de beslissing om hiernaar te leven.

Tip 3.

Blijf bij jezelf. Voel en ervaar wat er door je heen gaat. Heftige gevoelens, zijn ook vaak groeipijnen, je moet naar een andere vorm, je mag groeien. Ga de confrontatie met jezelf aan. Houd jezelf vast, troost jezelf en neem vooral de tijd. Weet dat het allemaal goed is.

Tip 4.

Door je gevoelens kun je het vermogen om lief te hebben herontdekken. Ja, het is heerlijk om lief te hebben. Daarvoor moet je angst los laten. Soms is het enger om angst los te laten dan liefde te omarmen. Laat het maar gebeuren, laat de liefde stromen!

Tip 5.

Er is meer dan genoeg liefde in jou, ze wil steeds meer naar buiten breken.

Wil je weten hoe die liefde eruit ziet?

Love – peace en happiness.

Je herkent het onmiddellijk, en je voelt de blijdschap die door je heen trekt als je haar herkent.

Je herkent het, ze is in je!

Tip 6.

Liefde toestaan heeft alles met zelfacceptatie te maken.

Je hoeft niet perfect te zijn om liefde te ontvangen. Je hoeft niet klaar te zijn om liefde te ontvangen. Er is nu zo’n mooie reclame over liefde en liefde ontvangen. Liefde is er voor iedereen, je hoeft alleen maar je armen te openen. Je mag liefde ontvangen en haar weer doorgeven. Samen maken we op die manier een mooie wereld.

Tip 7.

Je mag van jezelf houden. Dan blijkt dat je over veel meer vuur en passie beschikt dan je dacht. Er is geen tekort aan liefde. Liefde vermeerdert als je haar deelt. Ze maakt je open en aantrekkelijk. Liefde wil gedeeld worden. Hou van jezelf en deel de liefde.

 

Wil je weten hoe je liefde in je leven kan toelaten? Ontdek wat je eerste stappen zijn om angst los te laten.

Hoe meer angst jij durft los te laten, hoe meer de liefde zal gaan stromen!

Reageer

Via Sophia